Kuulumisia

Luoteis-uusimaa lehti nro 80, 11.10.2018:

HUOM!

MAAHANTUOJA on One sec, eikä SmartWater Suomi – se on vain verkkosivu!

——————————————————————————————————————–

Toimittaja: Heli Mansikka

Turisti, näin sinua ei ryöstetä

Suurkaupunkin ja lomakohteiden taskuvarkaat voivat olla melkoinen ongelma. Katurikolliset lymyilevät metroasemien tunneleissa ja täysissä busseissa odottaen seuraavaa uhriaan. Taitavimmat vievät lompakkoja niin sujuvasti, etteivät uhrit sitä edes huomaa. Lue vinkit, kuinka voit ehkäistä varkaan onnistumisen tehtävässään. (Teksti:Studio55)

Saatat olla unelmiesi matkalla, mutta viheliäs taskuvaras voi muuttaa lomasi suunnan hetkessä painajaiseksi. Onneksi taskuvarkaudet voidaan välttää muutamilla yksinkertaisilla taktiikoilla.

1. Käytä rahavyötä

Paras vyö suojata omaisuutensa matkalla on pistää mukana kannettava arvokas jonnekin lähelle omaa ihoa, vaikkapa rahavyöhön. Rahavyö voi olla epämukava, ja kaulan ympäri kiedottavat pussukat näkyvät paitojen alta, mutta pidä sellaista silti. Jos et millään voi pitää rahavyötä, ompele paitaasi sisätaskuja ja pidä käteisesi siellä.

2. Pidä kamerasi tallessa

Kamerat ovat varkaiden suosikkikohteita, sillä ne ovat helposti napattavissa. Älä roikota kameralaukkua olkasi yli, vaan pidä se lähellä kehoasi. Jos joku lähestyy sinua osittain avoimen sanomalehden kanssa, ole valmiina työntämään hänet pois. Sanomalehden kantaja on ”hämääjäsi”, ja silloin toinen varas, ehkäpä pikkulapsi, yrittää napata kamerasi.

3. Kanna syöttiä

Pistä muutama epäaito ”luottokortti” ja hieman käteistä halpaan lompakkoon ja kanna sitä mukanasi. Pidä oikeat rahasi, pankki- ja luottokorttisi sekä passi rahavyössäsi. Jos taskuvarkaat sattuvat ryöstämään sinut, saavat he käsiinsä vain halpisversion!

 4. Suojele läppäriäsi

Erityisesti lentokentillä läppärit ovat varkaiden ykköskohteita. Jos sinun tarvitsee ottaa kannettava mukaasi, harkitse sen kuljettamista jossain tavallisesta poikkeavassa salkussa. Äläkä koskaan päästä kentällä läppäriä näkyvistäsi.

5. Pukeudu kuin paikallinen

Jätä turistipaidat kotiin. Pukeudu neutraaleihin väreihin, ja jätä kalliit korusi kotiin. Kalliit ja hienot krumeluurit kertovat sinun olevan turisti, mutta myös varakas ja hyvä kohde taskuvarkaudelle.

6. Ole itsevarma

Seiso selkä suorana ja ole niin kuin tietäisit minne ole menossa, vaikka olisitkin eksynyt. Älä ota katsekontaktia katumyyjien kanssa. Taskuvarkaat saalistavat juuri epävarmoja turisteja, yleensä hämäämällä heitä ja luomalla hämmentävän tunnelman.

7. Tiedä missä varkaat ovat

Monet turistioppaat ja verkkosivut kertovat paljon varkaista. Huomaat pian, että varkailla on monia keinoja ryövätä sinut. Opettele tuntemaan kohteesi riskialueet ennen matkaa ja noudata erityistä varovaisuutta pahamaineisilla alueilla.

8. Mieti puolustusstrategia

Päätä, mitä teet, jos joudut taskuvarkaiden kynsiin. Alatko huutamaan kovaa, työnnätkö heidät pois vai käveletkö nopeasti pois eri suuntaan? Kaikki strategiat toimivat, jos toimit tavallisten, aseettomien taskuvarkaiden kanssa. Opettele muutama sana matkakohteesi kielestä, kuten ”ei, ”apua”, ”poliisi”. Jos joku uhkaa sinua aseella, anna lompakkosi ilman vastarintaa ja sen jälkeen suuntaa lähimmälle poliisiasemalle.

9. Tee asiakirjoista kopiot

Jos pahin tapahtuu, ja omaisuuttasi viedään, on helpompaa uusia passit, liput sekä luottokortit jos olet tehnyt näistä dokumenteista kopiot. Jätä myös kopio passistasi kotiin läheisillesi sekä skannaa kuva passistasi ja lähetä se itsellesi sähköpostina. Kanna mukanasi myös luottokortti- sekä kuljetusyhtiöiden yhteystietoja.

———————————————————————————————————————–

 Kesämökit kiinnostavat varkaita yhä enemmän – tässä syyt

Teksti/Kuva:Sirpa Repo

Kesän päättyessä mökeille on voinut kertyä paljon varkaita kiinnostavaa tavaraa. Myös mökkien varustelutason parantuminen lisää murtoriskiä.

Kesämökeille tehdään eniten murtoja syksyisin. Viikot tyhjillään olevat mökit houkuttelevat varkaita etenkin, jos mökiltä löytyy helposti eteenpäin myytävää tavaraa. Mökkimurron todennäköisyyttä voi pienentää tyhjentämällä mökki arvokkaista tavaroista ja huolehtimalla lukitus kuntoon, muistuttavat vakuutusyhtiöt.

Kesämökkien varustelutaso on parantunut, mikä on tehnyt monista mökeistä houkuttelevia murtokohteita. Vakuutusyhtiö Ifin tilastojen mukaan mökkimurtojen ”sesonkikausi” on taas alkamassa.

Ennen lumen tuloa murtovarkaat pääsevät kätevästi mökin pihaan autolla.

 Murtovarkaat etsivät mökeiltä erityisesti arvoesineitä, elektroniikkaa, alkoholia ja aseita.

– Mökillä kannattaa säilyttää mahdollisimman vähän arvokasta tavaraa. Jos mökiltä ollaan poissa pidempiä aikoja, arvotavarat kannattaa viedä mukana, korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa If Vahinkovakuutusyhtiöstä sanoo.

Tukevat lukot nostavat varkaiden kynnystä murtopuuhiin. Mökin valvonnasta kannattaa myös sopia mökkinaapurin tai paikallisten asukkaiden kanssa. Myös valvontakamerasta voi olla apua mökin seuraamisessa. Valvontakamerasta kertovat tarrat kannattaa laittaa näkyvälle paikalle.

Epäilyttävistä liikkujista kannattaa ilmoittaa hälytyskeskukseen, vaikka murtoja ei olisi vielä tapahtunutkaan. Useampi ilmoitus samalta alueelta viittaa siihen, että alueella on jotain tekeillä.

Näin suojaat mökin murrolta

Varmista, että mökissä on takalukkiutuvat lukot. Tällöin lukkoa ei saa auki esimerkiksi rikotun ikkunan kautta.

Asenna oviin turvalukot.

Tarkista, että mökin ovi on huullettu. Huulletun oven reuna ei ole tasainen vaan se on avautumispuolelta hieman leveämpi. Rakoraudat puolestaan estävät oven avaamisen ruuvimeisselillä tai piikillä.

Salpaa ikkunat huolellisesti. Sisältä suljettavat ikkunaluukut lisäävät turvallisuutta.

Vie arvoesineet, elektroniikka, aseet ja alkoholi pois mökiltä.

Älä säilytä mökin avainta kynnysmaton alla.

Valvontakamerasta voi olla hyötyä mökin seuraamisessa.

 ————————————————————————————-

Varas tarvitsee vain hetken – Pyörävarkauksia voi ehkäistä monin tavoin.

– Merkitse muistiin pyöräsi tunnistetiedot: merkki, malli, väri, rungon numero ja erityistuntomerkit. Ota pyörästä kuva.

– Pyörän runkoon kannattaa myös laittaa oma merkki, joka yksilöi pyörän.

– Pyörän lukitukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Parhaita ovat vahvarakenteiset lukot, kuten U-lukot ja kettinkilukot.

– Käytä mieluiten kahta lukkoa. Lukitse runko ja takarengas pyörätelineeseen ja etupyörä runkoon. Tai käytä Sphyken C3N lukkomutteria.

– Lukitse pyörä aina, vaikka pitäisit sitä sisällä tai kävisit vain nopeasti kaupassa. Jätä pyörä vain julkiselle ja valaistulle paikalle, jossa liikkuu ihmisiä.

-Varkaus suojamerkitse pyöräsi SmartWaterin merkkausDNAlla, silloin poliisi voi jäljittää oikean omistajan.

(STT)

Lähde: Poliisi

Näin suojaudut identiteettivarkaudelta:

 1. Älä luovuta tietojasi minne tahansa. Omien tietojen luovuttamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, erityisesti netissä.
 2. Kadonneista henkilöpapereista kannattaa tehdä heti ilmoitus poliisille. Maksukortit kannattaa sulkea.
 3. Ole tarkkana, mitä jätät paperinkeräykseen! Joka neljäs jättää paperit kierrätykseen sellaisenaan. Tärkeimmät asiakirjat, jotka sisältävät henkilötietoja, on hyvä laittaa ensin silppuriin. Paperinkeräykseen ei kannata heittää lähtökohtaisesti henkilötietoja sisältäviä asiakirjoja.
 4. Suojaa postilaatikkosi! Varas tarvitsee uhrilta nimen ja henkilötunnukset, jotka löytyvät useista kirjeistä. Kannattaa siis hankkia lukollinen postilaatikko.
 5. Pidä huolta lompakosta. Älä säilytä sitä esimerkiksi takataskussa. Lompakossa ei myöskään pitäisi säilyttää kaikkia mahdollisia kortteja.
 6. Pankki- ja luottokorttien salasanojen kanssa on hyvä olla tarkkana ja suojata ne kädellä maksutilanteissa. Kortin voi myös rajata maantieteellisesti ja varmistaa, että sen käyttö onnistuu vain tietyillä alueilla.
 7. Älä jaa somessa kaikkia tietoja itsestäsi, etenkään henkilötietoja. Jos huomaat jonkun luoneen sinusta valeprofiilin tai muuten jakavan tietoja sinusta ilman lupaa, voit ilmoittaa siitä palveluntarjoajalle.
 8. Aseta luottotiedoistasi tietovahti. Se kertoo, jos joku tarkistaa luottotietojasi esimerkiksi lainanottoa varten. Jos et ole ottanut lainaa, hälytyskellojen on hyvä soida siinä vaiheessa.

……………………………………………………………………………………………………

Odottiko mökillä ikävä yllätys? Nyt murtoja paljastuu tuplamäärä!

Moni kohtaa keväällä mökille palatessaan ikävän yllätyksen. Murtovarkaat ovat tunkeutuneet talven aikana tyhjillään olevaan vapaa-ajan asuntoon. Mökkimurrot jäävät usein selvittämättä, kun teko huomataan jopa kuukausien päästä tapahtuneesta.

Tilastokeskuksen mukaan murtoja vapaa-ajan asuntoihin tehtiin viime vuonna koko maassa 1220. Tilastoissa näkyy murtopiikki erityisesti keväisin. Osaltaan piikkiä selittää se, että talven aikana tehdyt murrot paljastuvat usein vasta kevään korvilla ihmisten palatessa mökeillensä. Esimerkiksi viime vuonna kesämökkimurtoja tuli ilmi huhti-kesäkuussa yli kaksi kertaa enemmän verrattuna alkuvuoteen.

– Mökiltä varastetaan usein kaikki rahaksi muutettava. Murrossa on kuitenkin harvoin kyse vain omaisuuden menettämisestä, vaan myös oman koskemattomuuden loukkaamisesta, mikä saattaa järkyttää hyvinkin voimakkaasti, sanoo turvayhtiö Verisuren myyntijohtaja Asko Kauravaara.

 Mökkimurrot jäävät usein selvittämättä, kun teko huomataan jopa kuukausien päästä tapahtumasta.

Mökiltä olisi hyvä viedä kaikki arvokas tavara pois silloin, kun siellä ei vietä aikaa, ja merkitä mökille jäävä omaisuus tunnisteella. Näin varastettu tavara on helpompi myöhemmin jäljittää ja palauttaa oikeille omistajilleen, Kauravaara muistuttaa. (Iltamakasiini.fi 11.4.17)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Vältä näitä: 9 asiaa, jotka houkuttelevat varkaita

Laitat taloosi koko sydämesi, sielusi ja tukun rahaa tehdäksesi siitä kodin. Viimeinen asia, mitä haluat on, että joku tunkeutuu sinne luvatta.

Pelkkä tunkeutujan ajatteleminen pelottaa, mutta jos käytät muutaman minuutin asian ajattelemiseen ja korjaat kotisi heikot kohdat, voit nukkua yösi rauhassa.

9 asiaa, joilla teet vahingossa kodistasi varkaita kiinnostavan:

Ränsistynyt ulko-ovi

Ulko-ovi on ensimmäinen, mihin varkaat kiinnittävät huomionsa. Rapistunut ulko-ovi kertoo varkaalle, että kotisi on helppo kohde. Puhdas ja maalattu ovi antaa kuvan, että kotisi on hyvin hoidettu ja vaikeampi murtautua.

Yksinkertainen lukko

Murtovarkaat tarkistavat ensimmäisenä miten helposti murrettavissa oleva lukko ovessa on. Jos ovessa on vain yksinkertainen lukko, on murtomiehillä suurempi houkutus mennä taloon luvatta. Hankkimalla murtosuojatun lukon, on kotiisi käytännössä vaikeampi murtautua ja se on vähemmän houkutteleva murtovarkaan silmissä.

Houkuttelevat roska-astiat

Roska-astiat jotka pursuilevat kalliiden kauppojen ostoskasseja ja laatikoita, ovat kuin mainoksia ja kutsuja varkaille tulla kotiisi. Pidä esimerkiksi uuden laajakuvatelkkarisi laatikko sisätiloissa siihen asti kunnes roska-auto tulee tai saat vietyä sen kierrätykseen.

Pimeät nurkat

Murtovarkaat eivät halua tulla nähdyiksi, joten jos luot kotisi ympärille valoista muurin ja käytät ulko-valoissa liiketunnistimia, on varkaiden vaikea pysyä näkymättömissä. Kiinnitä huomiota erityisesti etuoven, takaoven ja kulkureittien valaisuun.

Kutsuva maisemointi

Ikkunoiden alle istutetut pensaat ja kasvit ovat paitsi kauniita, mutta estävät myös varkaita kiipeämästä ikkunasta. Murtovarkaat eivät erityisemmin pidä piikikkäistä ja kovaäänisesti katkeilevista oksista. Korkeampien puiden alaoksat kannattaa siiistiä, etteivät ne toimi varkaille tikapuina.

Täysi postilaatikko

Postilaatikko, joka pursuilee, kertoo murtovarkaille, että olet pois kotoa. Jos olet lähdössä pitemmälle matkalle, tee postin kanssa jakelunkeskeytys tai pyydä naapuria hakemaan postisi.

Näkyvä sisustus

Et varmasti halua varkaiden kurkistelevan ikkunoista, millainen kotisi sisustus on. Peitä ikkunat verhoilla tai kaihtimilla. Siirrä suuri huonekasvi kadun puoleisen ikkunan eteen. Tee mitä vain, että saat pidettyä ei toivotut katseet ulkopuolella.

Tyhjä koti

Varkaat yrittävät kaikin keinoin vältellä asukkaiden kohtaamista. Jos he luulevat, että olet kotona, pysyvät he ulkona. Joten tee talostasi sen näköinen, että siellä ollaan kotona. Käytä ajastimia sytyttämään valot ja tv iltaisin.

Olematon hälytysjärjestelmä

Hälytysjärjestelmän asentaminen on iso investointi, mutta hyvä hälytysjärjestelmä on erinomainen varkaiden karkotin. Se on erityisen tärkeä jos asut alueella, missä tehdään paljon murtoja.

Valitse hyvämainen kodinturvapalveluita ja hälytinjärjetelmiä myyvä yritys. Murtovarkaat tuntevat huonot hälytysjärjestelmät ja osaavat ohittaa ne. Harkitse turvakameroiden asennusta, joista voit seurata kotisi tapahtumia myös vaikka et ole itse paikalla.

——————————————————————————————————————-

Älä osta varastettua pyörää – 5 hyvää vihjettä tarkastaa pyörä

Clas von Bell / Autotoday.Luotu: 9.5.2016

Käytettyä pyörää ostettaessa kannattaa varmistaa mahdollisimman hyvin, ettei pyörä ole varastettu.

Käytettyjen polkupyörien kauppa käy netissä vilkkaana erityisesti kesän kynnyksellä. Käytettyä pyörää hankkiessa kannattaa olla tarkkana, sillä netissä on myytävänä myös varastettua tavaraa.

Viime vuoden alkupuolella useat hyvin samankaltaiset Jopojen myynti-ilmoitukset herättivät Ifin vakuutustutkijan huomion. Pienen selvitystyön jälkeen hän huomasi, että sama myyjä oli myynyt vajaan neljän kuukauden sisällä yhteensä 11 käytettyä Jopoa. Pyörät myytiin yksitellen, ja myyjä perusteli toivettaan nopeista kaupoista lähestyvällä muutolla.

– Jos sama kaveri myy useita käytettyjä pyöriä hyvin lyhyen ajan sisällä, siinä alkavat hälytyskellot soida. Tästä myyjästä ilmoitettiin poliisille, mutta hän ei ollut suinkaan ensimmäinen tai viimeinen varastetun tavaran kauppias netissä, Ifin tutkijatoimen päällikkö Jarmo Murtomäki sanoo.

Nettikirppareita kannattaa pitää silmällä, jos oma pyörä on varastettu. On hyvin mahdollista, että lyhyen ajan sisällä oma pyörä putkahtaa myyntiin jossain. Jos näin käy, kannattaa olla yhteydessä poliisiin. Itse ei kannata lähteä neuvottelemaan varastetun tavaran myyjän kanssa.

Jos oma pyörä tulee vastaan netissä, omistajan on pystyttävä todistamaan, että kyseinen pyörä on tosiaan itselle kuuluva. Todisteeksi riittää tyypillisesti yksityiskohtainen kuvaus pyörästä tai esimerkiksi kuva pyörän sarjanumerosta.

Huomioi nämä kuusi asiaa käytettyä pyörää ostaessa

 1. Vaadi myyjältä kuitti alkuperäisestä ostosta.
 2. Jos kuitti on kadonnut, pyydä myyjältä pyörän alkuperäisiä huolto-ohjeita. Varkaalla ei niitä hyvin todennäköisesti ole.
 3. Kysy, voitko maksaa pyörän pankkitilille. Varastettujen pyörien myyjät suosivat käteismaksu
 4. Jos myynnillä on kiire, suhtaudu ilmoitukseen varauksella. Varastettu tavara halutaan yleensä saada nopeasti liikkeelle.
 5. Jos pyörässä on tuore maalipinta, kyseessä saattaa olla varastettu pyörä. On mahdollista, että varastetun pyörän väriä on haluttu vaihtaa, jotta pyörän jäljittäminen olisi vaikeampaa.

Jos ostat varastetun pyörän, saatat syyllistyä kätkemisrikokseen. Lisäksi rahasi saattavat mennä hukkaan, sillä varastettu pyörä palautetaan sen alkuperäiselle omistajalle, jos se löydetään.

Varastettu pyörä korvataan yleensä kotivakuutuksesta. Korvaus on käytännössä pyörän arvo varastamishetkellä miinus omavastuu. Vakuutus ei kuitenkaan kata esimerkiksi uuden pyörän etsimisestä aiheutuvaa vaivaa. Siksi pyörän lukitsemiseen ja säilyttämiseen kannattaa panostaa.

———————————————————————————————————

Båtsäsongen snart här – så stoppar du tjuven  

Båtsäsongen börjar snart och med den ökar också risken för stölder av båtar, motorer och utrustning. För januari månad visar statistiken på 25 procents ökning av alla båtrelaterade stölder jämfört med samma period förra året. Motorer och elektronik går snabbt att stjäla och kan lätt avyttras på andrahandsmarknaden. Men som båtägare kan du göra en hel del för att försvåra för tjuven.Att skruva loss dyrbara drev och växelhus från motorn på en båt tar bara några minuter för tjuven. Detsamma gäller stöld för av GPS och annan elektronisk utrustning. Det tar heller inte lång tid att koppla för ett släp och frakta iväg båten eller att stjäla den från båtplatsen om den inte är ordentligt fastlåst. Om båten inte snabbt kan kopplas till en ägare kan polisen heller inte göra mycket för att stoppa tjuven vid en kontroll på vägen. Det är därför viktigt att båten är märkt så att ägaren kan spåras.- Det finns en hel del man som båtägare kan göra för att försvåra för tjuven men många gånger hoppar man över de enklaste saker, som att t ex sätta ett kulhandskelås på släpkärran när man ställer upp båten eller att man använder för dåliga lås när man låser fast den vid bryggan, menar Pia Lindström, på SSF Stöldskyddsföreningen.När det gäller stöld av båtar handlar det ofta om beställningsjobb. Då vet tjuvarna exakt vad de ska ha och många gånger lämnar båten landet mycket snart efter stölden, alternativt hamnar den på andrahandsmarknaden här i Sverige. Men det går att minska risken för att bli drabbad.- Vi har sett att man uppnått goda brottsförebyggande effekter dels genom att starta båtsamverkan vilket bland annat innebär att båtägarna patrullerar brygg- och uppläggningsområdena framförallt nattetid och dels genom att båtägarna DNA-märker båt och stöldbegärliga delar, som till exempel motor och drev, säger Pia Lindström.Tjuvarna är ute efter föremål som snabbt kan säljas vidare, till exempel GPS-utrustning och annan elektronik. Det är därför viktigt att också tömma båten på värdesaker när man lämnar den.5 stöldförebyggande tips inför båtsäsongen: 

 1. Lås fast båten med certifierat hänglås och kätting i klass 3. Stävöglan ska ha samma klass.
 2. Lås utombordsmotorn med certifierat båtmotorlås alternativt hänglås och kätting i klass 3.
 3. Lås trailer med certifierat/godkänt kulhandskelås eller hänglås och kätting i klass 3.
 4. Stöldskyddsmärk drev, växelhus, trailer och elektronisk utrustning med DNA-märkning.
 5. Starta båtsamverkan.

Fler tips för en säkrare vardag finns på www.stoldskyddsforeningen.se.

————————————————————————————————————————————————-

”Jos se tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä on” – 5 vinkkiä vilpillisen myynti-ilmoituksen tunnistamiseen

Viime aikoina poliisia ovat jälleen työllistäneet lukuisat nettihuijaustapaukset. Pahimmillaan olemattoman omaisuuden kaupittelulla on onnistuttu hankkimaan kymmeniä tuhansia euroja.

Tekaistu huijausilmoitus. Kuvamanipulaatio.
Kuvamanipulaatioon on koottu joitakin huijausilmoituksissa yleensä esiintyviä piirteitä: hinta on edullinen, kuva on lainattu ja myyjällä on kiire. Tässä pitäisi ostajan epäilysten herätä.Kuvamanipulaatio / Yle

Esimerkiksi Kemi-Tornio -alueella poliisilla on viime aikoina ollut tutkittavana, joissa on kaupiteltu olematonta omaisuutta internetissä. Rikollisilla toimilla on onnistuttu hankkimaan jopa kymmenien tuhansien eurojen hyöty.

Toisessa tapauksessa myynti-ilmoituksia laadittiin käyttötavarasta, kuten työkaluista. Olemattoman tavaran kaupustelulla onnistuttiin huijaamaan jopa 10 000 euroa hyväuskoisilta ostajilta. Toisessa tapauksessa kaupiteltavana oli vielä arvokkaampaa tavaraa: traktoreita. Vastaavia nettipetoksia on tehty Suomessa myös veneillä ja autoilla.

Poliisissa ollaan suorastaan hämmästyneitä siitä, miten helposti ihmiset ovat valmiita lähettämään suuriakin summia varmistumatta mitenkään kaupankäynnin rehellisyydestä. Seuraavassa viisi vinkkiä, joiden perusteella voi minimoida nettikaupantekoon liittyvää riskiä:

1. Liian hyvää ollakseen totta? Jos tarjous vaikuttaa niin houkuttelevan edulliselta, että se tuntuu suorastaan liian hyvältä ollakseen totta, se useimmiten myös on sitä. Esimerkiksi huippuhalpa uusimman mallin iPhone tai pelikonsoli ovat tuotteita, joita netistä ostaessa kannattaa olla erityisen varovainen. Suuremmissakin tavaroissa huomattavasti yleistä hintatasoa alempaan hintaan on syytä suhtautua epällen – varsinkin jos myyjä vielä ilmoittaa siinä olevan ”pientä tinkivaraa” kunhan kaupat syntyvät nopeasti. Toinen epäilyttävä seikka netin myynti-ilmoituksissa onkin kiire.

2. Nopeat kaupat. Jos myyjällä tuntuu olevan poikkeuksellisen kova kiire päästä tavarastaan eroon, on hälytyskellojen syytä kilahdella. Jos samassa ilmoituksessa yhdistyy erikoisen halpa hinta, kova kiire ja mielikuvituksellinen tarina myynnin taustalta (uusin puhelinmalli, ei kelvannut vaimolle), on syytä ryhtyä epäileväksi. Vähintäänkin on aihetta kysellä syytä myyntihopulle ja suhtautua tarinoihin terveen kriittisesti. Kannattaa ainakin vilkaista, onko samalla myyjällä useampia yhtä kiireisiä ilmoituksia samasta tuotteesta.

3. ”Kuva netistä lainattu.” Toisinaan myynti-ilmoitukseen ei ole vaivauduttu edes ottamaan kuvaa tuotteesta. Kyseessä voi toki olla myyjän saamattomuus, mutta jos kaupan on esimerkiksi upouutta kysyttyä viihde-elektroniikkaa tai vaikkapa kallis vene tai ajoneuvo, kannattaa tuotteesta vaatia aitoja kuvia, joissa mielellään näkyy jotain tunnistamista helpottavaa. Esimerkiksi matkapuhelimilla on laitekohtainen IMEI-koodi, jonka voi tarkistaa netissä.

Ajoneuvojen omistajatietoja voi kysellä rekisterinumeron perusteella Trafilta. Myös kuvan taustaan kannattaa kiinnittää huomiota: jos tuotteen pitäisi olla Suomessa, ei taustalla kestä näkyä palmuja tai alppeja. Poliisin mukaan ammattimaistuneet nettirikolliset osaavat tosin jo varautua aidonoloisin kuvin ja yksityiskohtaisin tiedoin. Varmin tapa varmistua tuotteen olemassaolosta on käydä itse tai lähettää kaveri tai sukulainen tuotetta katsomaan.

4. Myyjä ei esiinny omalla nimellään. Useille netin myyntipalstoille voi jättää ilmoituksen nimimerkin suojissa. Ilmoitukseen voi myös keksiä tekaistun nimen. Huijarien seulomiseksi pois joukosta kannattaa ottaa myyjään suoraan yhteyttä ja pyytää tätä kertomaan nimensä, puhelinnumeronsa ja osoitetietonsa. Myös sähköpostiosoitteeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Huijaustarkoitukseen tehtyyn ilmoitukseen on helppo liittää ilmaispalveluihin luotu sähköpostitili, jonka huijari sulkee rahat saatuaan. Toisaalta esimerkiksi gmail-tilejä käyttävät myös lukemattomat ihan rehellisetkin kansalaiset. Myyjän antamia nimi- ja paikkakuntatietoja voi tarkistaa Finderistä tai muista netin osoitepalveluista.

5. Lähetä etukäteen vain sen verran rahaa, jonka olet valmis menettämään. Etukäteismaksu on aina riski. Nettihuijarit vaativat poikkeuksetta maksua ennen tavaran luovuttamista. Ammattimaisilla rikollisilla on jopa pankkitilit useissa kotimaisissa rahalaitoksissa, jotta tilisiirto liikahtaa ostajalta myyjälle nopeasti. Rahojen ilmestyttyä tilille ne siirtyvät yhtä nopeasti poliisin tavoittamattomiin. Myös luottokorttitietojen luovuttamisessa kannattaa käyttää harkintaa. Nettihaku on näppärä apuri: myyjätahosta on hyvä tehdä nopea googletus kokemusten kartoittamiseksi.

Jutussa on käytetty lähteenä Lapin poliisin rikoskomisario Janne Koskelan haastattelua, www.nettihuijari.com -sivustoa, sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston internetsivuja.


Tykkäätkö pyöräilystä? Tee se huonolla pyörällä

Taloussanomat: Julkaistu:

Kesä lähestyy ja pyörävarkaudet lisääntyvät. Finanssialan etujärjestöllä on erikoinen neuvo paljon pyöräileville.

Finanssialan keskusliitto (FK) ohjeistaa tuoreessa tiedotteessaan paljon pyöräileviä, joilla luonnollisesti on kiinnostusta hankkia alleen hyvä pyörä. FK:n mielestä ”kannattaa vähän harkita”, koska hienoa pyörää käyttää.

FK:n mielestä arkiseen ajoon riittäisi aivan hyvin vähän vanhempikin pyörä. Sellainen on esimerkiksi ”mummokonkeli”.

– Vanhemman pyörän uskaltaa jättää huoletta asianmukaisesti lukittuna seisomaan kaupan pihaan ostosten teon ajaksi tai vaikkapa työpäivän tai viikonloppureissun ajaksi juna- tai linja-autoasemalle, FK neuvoo.

FK lisää, että hankittua hyvää pyörää pitää tietenkin käyttää. Esimerkkinä mainitaan pyörälenkit.

Hyvä lukko onkin suositeltava varuste paljon pyöräilevälle. Samoin takuukortti, johon merkitään pyörän tiedot.

Hyvälle pyörälle on kuitenkin paljon käyttöä jokapäiväisessä arjessa.

Liikenneviraston mukaan Suomessa vajaa kolmasosa matkoista tehdään pyörällä. Tavoitteena on lisätä pyöräilyä. Se tarkoittaa käytännössä, että valtaosa pyöräilystä on muuta kuin pyörälenkkejä. Pyöräily on esimerkiksi hyvää työmatkaliikuntaa, jonka tekee mieluummin jollain muulla kuin mummokonkelilla.

FK:n neuvojen taustalla on pyörävarkauksien lisääntyminen. Viime vuonna vakuutusyhtiöille ilmoitettiin 17 185 pyörävarkautta, kun vielä vuosina 2010–2012 varkauksien määrä pyöri 10 000–12 000 kappaleessa.

FK edustaa finanssialan yhtiöitä eli myös vakuutusyhtiöitä. On vakuutusyhtiöidenkin etu, jos pyöriä varastetaan vähemmän. On myös niiden etu, jos korvattava pyörä ei ole kalleimmasta päästä.

C3N lukkomutteri vähentää pyöränvarkauksia, ja jos vielä käytät SmartWater CSI merkkausDNA niin on vielä pienempi riski että pyöräsi varastetaan!
————————————————————————————————————————————–

Autovarkaus

Lehtikuva

Näillä tavoilla auto varastetaan useimmiten, mutta ne ovat myös estettävissä.

Jokaisen autonomistajan pahin painajainen on, että oma auto varastetaan. Autoja varastetaan yhä enemmän siksi, että ne voidaan purkaa varaosiksi ja myydä eteenpäin.

Nämä neljä tapaa ovat yleisimmät tavat varastaa auto. Varkauksia voidaan kuitenkin yrittää estää sopivilla toimenpiteillä.

Autoteknikot käyttävät OBD-liitäntää, jotta he voivat suorittaa diagnostiikka-ohjelmia huoltotoimissa ja selvittää autojen varoitusvalojen syttymisten syyt. Samaan liitäntään on myös mahdollista kytkeä laitteita, joilla auton turvajärjestelmät voi kiertää.

Ovien lukitukset, varashälyttimet ja auton käynnistyksen voi suorittaa tämän liitännän kautta, jolloin auton voi nopeimmillaan varastaa 15 sekunnissa. Myös avaimettomat sovellukset voi kiertää ja hakkeroida samaa liitäntää hyväksikäyttämällä.

OBD-liitimiä varten on saatavilla lukkoja, jotka estävät varkaita pääsemästä käsiksi liitäntään. Autojen tietokoneiden päivittäminen on myös tärkeä toimenpide autojen hakkeroimisen estämiseksi.

Perinteinen varastaminen käsin

Avauskoukun avulla autoon pystyy murtautumaan sivuikkunan kautta. Sen jälkeen auton voi yrittää käynnistää johdoista tai kääntämällä ruuvimeisseliä virtalukossa.

Autojen johdoista voi löytää piirrokset jopa internetistä, ja kulunut virtalukko saattaa totella jopa tasapäistä ruuvimeisseliä.

Auton varastaminen muun varkauden yhteydessä

Yllättävän suuri osa autovarkauksista tapahtuu toisenlaisen varkauden yhteydessä. Esimerkiksi varas saattaa huomata auton avaimet murtovarkauden yhteydessä tai avaimet näpistetään julkisella paikalla taskusta tai pöydältä.

Siksi autonavaimia ei kannata säilyttää näkyvässä paikassa tai pitää esillä julkisella paikalla.

Auton varastaminen hakkeroimalla

Autojen varastaminen on nykyään mahdollista jopa langattomasti hakkeroimalla. Tällöin auton ajotietokoneisiin päästään käsiksi jo kaukaa satelliittien kautta.

Itseajavien autojen valmistajat joutuvat päivittämään järjestelmiään jatkuvasti, jotta he pysyisivät autoja hakkeroivien varkaiden edellä. Muuten auton omistajat joutuvat vain katsomaan vierestä, kun oma auto ajaa pihasta pois varkaan etäohjaamana.

Autovarkauksia voi yrittää ehkäistä yleisellä tasolla käyttämällä esimerkiksi rattilukkoa tai säilyttämällä autoa lukitussa tilassa tai tarpeeksi näkyvällä paikalla.

Myös säännölliset huollot pitävät huolen siitä, että auton turvajärjestelmiä päivitetään uusimpiin versioihin, joka vähentää hakkeroiduksi tulemisen riskiä.

Lähde: Car Throttle

 ——————————————————————————————————————————————-

Varkaat yrittävät rahdata veneitä ja perämoottoreita Helsingistä ulkomaille – 8 vinkkiä, joilla vaikeutat varkaiden puuhia

Viime vuonna paljastuneiden rikossarjojen tekijät ovat saaneet tuntuvia vankeusrangaistuksia käräjäoikeudessa.

Ainakin 11 perämoottoria Helsingin seudulla varastaneen miehen auton takakontista löytyi perämoottori ja murtovälineitä.
Ainakin 11 perämoottoria Helsingin seudulla varastaneen miehen auton takakontista löytyi perämoottori ja murtovälineitä. (KUVA: Helsingin poliisilaitos)

Helsingin poliisi on onnistunut saamaan kiinni useita vene- ja perämoottorivarkaita. Poliisi myös muistuttaa, että venekalustoon erikoistuneet varkaat eivät lepäile talvellakaan.

Helsingin poliisi kertoi maanantaiaamuna esimerkkejä viime vuoden varkausvyyhdeistä. Tapauksille yhteistä on se, että ulkomaalaiset tekijät ovat ilmeisesti olleet viemässä rikossaaliitaan Suomen rajojen ulkopuolelle.

Osa tapauksista on jo siirtynyt pois poliisin käsistä, ja tekijät ovat saaneet tuntuvia tuomioita käräjäoikeudessa.

Tutkinnassa on ollut esimerkiksi rikossarja, jossa mies varasti 11 perämoottoria Helsingissä ja lähikunnissa. Varastetut moottorit olivat poliisin mukaan tehoiltaan pienehköjä, mutta niiden yhteisarvo nousi kuitenkin noin 23 000 euroon.

Poliisin mukaan mies iski pienvenesatamissa viime heinäkuun ja lokakuun välisenä aikana. Varkaudet tapahtuivat pääasiassa varhain aamulla, ja tekijän epäillään soutaneen ensin jonkin matkaa ja irrottaneen perämoottorin hieman syrjemmällä.

Mies sai käräjäoikeudessa 1 vuoden ja 7 kuukauden ehdottoman vankeustuomion. Poliisi ei epäile hänellä olleen rikostovereita.

Itä-Helsingissä yritettiin puolestaan anastaa viime lokakuussa kaksi venettä ja kolme perämoottoria. Rikossaaliin arvo olisi poliisin mukaan ollut noin 90 000 euroa.

Merellä viime lokakuussa pysäytetystä veneestä löytyi varastettuja perämoottoreita.
Merellä viime lokakuussa pysäytetystä veneestä löytyi varastettuja perämoottoreita. (KUVA: Helsingin poliisilaitos)

Pienvenesataman läheisyydessä partioimassa ollut poliisipartio oli kiinnittänyt huomiota kahteen aamuyöllä liikenteeseen lähteneeseen veneeseen. Poliisit pyysivät Rajavartiolaitosta pysäyttämään veneet merellä.

Myös tämän rikoksen tehneen koplan toimia on poliisin mukaan puitu jo käräjäoikeudessa. Päätekijä tuomittiin 2 vuoden ja 2 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Kaksi muuta tekijää sai poliisin mukaan hieman alle kahden vuoden ehdolliset tuomiot.

”Edellä mainituilla tapauksilla saattaa olla vaikutusta siihen, että vene- ja perämoottorivarkaudet vähenivät loppuvuoden aikana. Toisin sanoen venevarkauksien tilastopiikit selittyvät sillä, että tietyt aktiiviset tekijät ovat keskittyneet juuri näihin rikoksiin”, kertoo rikosylikomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisilaitokselta.

Venevarkaiden käräjillä saamia tuomioita voi pitää verrattain kovina.

”Omaisuusarvo on noussut niissä niin korkeaksi”, Niinimäki toteaa.

Vene- ja perämoottorivarkauksia ei tehtailla pelkästään kesäisin, kun veneet ovat vesillä. Se, että veneet ovat kuivalla maalla, saattaa jopa olla avuksi rikollisille.

”Varkaat saattavat kiinnostua trailerille tai telakalle nostetuista veneistä, koska perämoottorin nostaminen vedestä on jonkin verran hankalampaa”, Niinimäki sanoo.

Myös vartioinnissa on eroja.

”Kesällä yövartiointi on usein järjestetty, mutta talvella vartiointia ei ole tai sitä on vähemmän.”

Fakta

8 vinkkiä veneverkaiden varalle

 Laituri- tai telakka-alueille kannattaa asentaa lukolliset portit. Alueella on hyvä olla myös kiertävä yövartiointi sekä valvontakamerat ja niistä kertovat kyltit.

 Veneellä kannattaa käydä tarpeeksi usein, jotta mahdollinen rikos tulee ajoissa tietoon.

 Rikoksista on parasta tiedottaa veneilijöiden keskuudessa ja pyytää havaintoja. Myös muut osaavat näin varautua.

 Myös naapuriveneitä ja outoja liikkujia kannattaa pitää silmällä.

 Perämoottorin ja sen vaihteiston voi lukita erikoislukoilla. Potkuri kannattaa viedä kotiin.

 Perämoottoriin tehdyt erityistuntomerkit voivat helpottaa sen löytymistä.

 Vene, perämoottori ja irtaimisto kannattaa valokuvata varmuuden vuoksi.

Muistakaa merkata kaikki SmartWater CSI merkkausDNA:lla!!

——————————————————————————————————————–

Joutuiko henkilötunnuksesi vääriin käsiin? – asiantuntija kertoo riskit

Vääriin käsiin joutunut henkilöturvatunnus voi tuottaa paljon harmia. Asiantuntijan mukaan oma hetu voi joissakin tapauksissa löytyä jopa Googlesta.

Ajokortti
Vääriin käsiin joutunut hetu voi tuottaa paljon harmia.Kalevi Rytkölä / Yle

Lauantainauutisoi naisesta, jonka nimellä identiteettivaras oli muun muassa kirjautunut synnytyssairaalaan. Keskiviikon Helsingin Sanomien

kirjoittaja puolestaan ihmetteli, miten usealle henkilölle lähetetyssä perinnön- ja pesänjakoa koskevassa kirjeessä on kerrottu asianosaisten henkilöiden hetut.

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan hetun kanssa kannattaa olla tarkkana, mutta hysteriaan ei ole syytä.

– Hetu ei ole henkilön todentamisen väline, vaan se on puolijulkinen tieto, joka on tarkoitettu erottamaan kaikki petterijärviset toisistaan. Siinä ei pitäisi olla mitään salattavaa.

Järvisen mielestä on kuitenkin syytä olla tarkka siitä, ettei hetu joudu vääriin käsiin. Toisen henkilön hetun saaminen voi mahdollistaa esimerkiksi identiteettivarkauden. -Se, että hetussa on salattavaa johtuu siitä, että hetua käytetään väärin.

– Se, että hetussa on salattavaa, johtuu siitä, että sitä käytetään väärin. Käytännössä hetu mahdollistaa monenlaisia väärinkäytöksiä niin kauan, kunnes meille tulee parempia todennustapoja kuten sähköisiä henkilökortteja tai mobiilitodennusta.

Hetulla asioiminen vaikeutumassa

Järvisen mukaan käytönnössä vääriin käsiin joutuneella hetulla voidaan tuottaa paljon harmia. Hetu on muun muassa avain viranomaisrekistereihin.

– Jos huijari tietää henkilön nimen ja hetun niin sillähän voi tehdä erilaisia viranomaisilmoituksia, kuten muuttoilmoituksen. Muuttoilmoituksen teko huijareille on tärkeää, koska kun uhrin osoitetiedot on muutettu, hän ei saa perintäkirjeitä, eikä näin ollen välttämättä huomaa mitä on käynnissä.

Järvisen mukaan ennen on pystynyt kaivamaan tietoja paremmin, mutta pelkällä hetulla asioiminen vaikeutuu uusien varmennustapojen myötä kaiken aikaa.

Hetun kanssa kannattaa olla tarkka arkipäiväisissä asioissa. Identiteettivarkauksia tehdään Järvisen mukaan myös esimerkiksi niin, että huijari kaivaa roskalaatikosta paperin, jossa hetu on tai varastamalla lompakko.

– Jenkkiuutisten ja elokuvien vuoksi suomalaiset pelkäävät nettiä, vaikka tuttujen ja jokapäiväisten ilmiöiden riski on suurempi.

Nettimaailmasta Järvinen kertoo esimerkkinä, että oman hetun voi jopa löytää googlaamalla.

– Se ei ole kovin todennäköistä, mutta aina silloin tällöin ihmiset kertovat löytäneensä oman hetunsa mitä kummallisimmista paikoista. Tietosuojasta huolestuneen kannattaa tehdä googlaus vieraalta koneelta, jotta Google ei yhdistä sitä henkilön aiempiin hakuihin, neuvoo Järvinen.

————————————————————————————————————————-

 Identiteettivaras vaanii verkossa – Tässä kuusi käytännön ohjetta, joilla vaikeutat huijaajien työtä

Varkaat ovat kaapanneet viime kuukausina tuhansien suomalaisten henkilötietoja. Pahimmillaan laskut ovat olleet kymmeniä tuhansia euroja.

käsi näppäimillä, toisessa kädessä paperi
Käyttäjän pitäisi ilahtua, kun verkkosivusto kysyy pankkitunnistautumista tai haluaa varmentaa sähköpostitse käyttäjän henkilöyden. Sähköpostivarmenteiden ja pankkitunnistaumisen käyttäminen osoittaa, että palveluntarjoaja haluaa varmistaa, että käyttäjä on juuri se joka väittää olevansa.Yle Uutisgrafiikka

Identiteettivarkaudet yleistyvät Suomessa sekä Viestintäviraston että poliisin mukaan. Joskus varkaat onnistuvat tekemään isojakin laskuja uhrinsa piikkiin hyvin yksinkertaisilla tempuilla.

Osoitteenmuutoksen tekeminen esimerkiksi väärennetyllä valtakirjalla on melko helppoa, jos varkaan tiedossa on vain uhrin perushenkilötiedot.

Rikollinen voi ohjata postilähetykset osoitteenmuutoksella Poste restante -laatikkoon tai pakettiautomaattiin ja hankkia bulvaanin noutamaan lähetyksen.

Miten identiteettivaras löytää uhrinsa?

Varas on voinut kaivaa uhrin luottokorttilaskun esimerkiksi tämän kotipihan paperinkeräyslaatikosta. Laskusta hän voi tarkistaa, missä verkkokaupoissa uhri on asioinut.

Jotkut verkkokaupat ja maksunvälittäjät taas ovat tehneet maksamisen verkkosivuillaan hyvin helpoksi parantaakseen asiakaskokemusta. Yhden ostoksen jälkeen ostajan henkilötiedot jäävät sivuston muistiin, jotta tämän ei tarvitse täyttää kaikkia tietojaan aina maksaessaan.

Profiilin saa selville eri puolilla nettiä jaetusta tiedosta

Näpyttelemällä pelkän asiakkaan nimen tai kenties lisäksi postinumeron sivusto tunnistaa asiakkaan ja täydentää loput henkilötiedot automaattisesti myös identiteettivarkaan käyttöön.

– Joku varas voi esimerkiksi kokeilla kirjautua verkkopalveluun yleisillä suomalaisilla nimillä kuten vaikkapa Matti Hämäläisenä, ja joskus tärppää. Löytyy joku sen niminen henkilö joka on ostanut, ja laskutustiedot täydentyvät koneelle automaattisesti, Nixu-tietoturvayhtiön johtava konsultti Antti Nuopponen sanoo.

Ihmiset voivat myös jakaa esimerkiksi puhelinnumeroitaan julkisilla sosiaalisen median sivustoilla ajattelemattomuuttaan. Eri alustoilla jaettua tietoa yhdistelemällä heidät voidaan profiloida hyvinkin tarkasti.

Liian hyvä tarjous ollakseen totta

Identiteettivarkaiden uusimpia keksintöjä ovat kilpailut, joissa luvataan vaikkapa euron osallistumismaksua vastaan kallis kännykkä, tietoturvayhtiö MySafetyn kehityspäällikkö Tommi Heimonen kertoo.

Asiakas kirjoittaa kilpailulomakkeeseen yhteystietonsa ja luottokorttinumeronsa euron maksua varten.

Myöhemmin hän huomaa, että muutkin yritykset ovat veloittaneet korttia.

– Se ei välttämättä ole identiteettirikos, mutta liippaa läheltä, vaikka siinä käytetäänkin maksukorttia, Heimonen sanoo.

Palvelu on huono, jos osoite riittää tunnistautumiseen

– Koska osoitetiedot on niin helppo henkkia, osoite ei saisi missään tapauksessa olla ainoa tapa tunnistautua johonkin palveluun. Palvelu on huonosti suunniteltu, jos pelkkä osoite riittää, Antti Nuopponen korostaa.

Heimonen on samaa mieltä. Palvelun käyttäminen voi tuntua asiakkaasta mukavalta, mutta helppous onkin merkki huonosta henkilöyden suojauksesta.

– Palveluntarjoaja haluaa tehdä palvelusta nopeatempoista ja haluaa, että tavara liikkuu. Silloin käyttäjän voi olla helppoa myös tilata jonkun toisen osoitteella, Heimonen sanoo.

Uhrin kannalta ikävintä identiteettivarkauksissa on varkaudessa menetyn rahasumman lisäksi asian selvittely.

– Korvausvastuu ei välttämättä tule asiakkaille yrityksiltä, joilta identiteettivaras on ostanut. Suurin kustannus tulee ajasta. Voi mennä kymmenenkin vuotta, kun uhri selvittelee, mitä on tapahtunut ja missä kaikkialla identiteettiä on käytetty. Siihen liittyvät kulut voivat nousta isoksi, Heimonen sanoo.

Tee nämä varotoimet

1. Älä koskaan laita vanhoja laskuja paperinkeräykseen poistamatta niistä henkilötietojasi.

2. Mieti kaksi kertaa, kun jokin palvelu kysyy nimeäsi, osoitettasi, syntymäaikaasi ja henkilötunnustasi. Onko sivusto sellainen, jossa tietosi ovat turvassa? Asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi syntymäaikaa ei ole pakko kertoa täsmällisesti oikein.

3. Tunnetut palveluntarjoajat ja suomalaiset yritykset ovat yleisesti ottaen turvallisia – mutta onko käyttämäsi palvelu varmasti niiden vaiko vain tehty muistuttamaan tunnettua sivustoa?

4. Kun kerrot henkilötietojasi, näkyykö nettiselaimen osoitekentän edessä yläreunassa pieni, kiinni olevan lukon kuva? Ja onko www-osoite muotoa https://? Nämä tunnusmerkit kertovat, että yhteys on salattu. Lukon kuvaa klikkaamalla näet, kenen palveluun olet antamassa tietojasi. Palveluntarjoajan tiedot kannattaa tarkistaa, jos vähänkään epäilyttää, koska

. Esimerkiksi viime aikojen

vihreä lukko on näkynyt valeverkkosivun osoitekentässä.

5. Mitä tietoja jaat itsestäsi vaikkapa Facebookin ryhmässä, johon kuuluu tuhansia jäseniä? Esimerkiksi puhelinnumeron avulla voi löytää lisää henkilötietoja. Eri palveluissa olevia tietoja yhdistelemällä henkilö voidaan profiloida hyvinkin tarkasti.

6. Kun siirrät rahaa verkossa tai teet jotain muuta arkaluonteista, kuten varaat lääkäriaikaa, on aina hyvä, jos sivusto pyytää verkkopankkikirjautumista. Turvallisen asioinnin varmistamiseksi kannattaa säännöllisesti päivittää päätelaitteen käyttöjärjestelmä.

—————————————————————————————————————————-

Poliisi neuvoo: Miten toimit, jos murtovaras tulee yöllä kotiisi?

Asuntomurtojen määrä on kasvanut. Röyhkeiden murtojen takana ovat yhä useammin ulkomaalaiset rikollisryhmät. Varkaat käyvät taloissa jopa asukkaiden ollessa kotona.

Raimo Nieminen

Poliisi neuvoo: Miten toimit, jos murtovaras tulee yöllä kotiisi?

Näin pahaa jälkeä syntyi muutama vuosi sitten Kaukajärvellä, kun omakotitaloon murtauduttiin asukkaiden ollessa lomalla.

Kati Kalliosaari Aamulehti

Olet kotona nukkumassa kaikessa rauhassa, kun havahdut keskellä yötä siihen, että asunnossa on joku tuntematon. Tai heräät lasin helinään, kun murtovarkaat tunkeutuvat terassin oven kautta sisään.

Oletko miettinyt, miten siinä tilanteessa toimisit?

– Jos olisin 180-senttinen, roteva mies, menisin varmasti sinne varkaille karjaisemaan, että ulos täältä. Jos taas olisin naisena kotona lasten kanssa, niin luultavasti nappaisin puhelimen, soittaisin hätäkeskukseen ja menisin lasten kanssa ulos talosta, miettii Sisä-Suomen poliisin viestintäpäällikkö Nina Juurakko-Vesikko.

Poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta ohjeistaa, että tärkeintä on pysyä rauhallisena ja laittaa heti valot päälle. Näin varas huomaa, että talonväki on hereillä ja hänet on huomattu. 112:een kannattaa soittaa mahdollisimman pian.

– Kun varas huomaa, että asukkaat ovat hereillä, hän yleensä poistuu nopeasti. En ainakaan muista tapauksia, joissa olisi syntynyt yhteenottoja tai väkivaltaa olisi käytetty.

Varkaiden kiinniottoon tai muihin sankaritekoihin ei pidä ryhtyä. Jos varkaat ovat käyttäneet päihteitä, he saattavat olla arvaamattomia.

– Jos siinä on kaksikin varasta, jotka kokevat olevansa loukussa, voi syntyä väkivaltainen tilanne. On parempi vetäytyä paikkaan, jossa on turvassa.

Kotiaan saa puolustaa

Omaa kotiaan, itseään ja perhettään saa puolustaa. Myös kättä pidempää on lupa käyttää, jos tilanne on uhkaava.

– Jos joku tunkeutuu asuntoosi, on oletettavaa, että hänellä on pahat mielessä. Kyse voi olla hätävarjelutilanteesta. Jos varas hyökkää päällesi, niin saathan sinä puolustautua, Juurakko-Vesikko toteaa.

Pitäisikö alkaa nukkua pesäpallomaila sängyn alla? Onko kyse hätävarjelun liioittelusta, jos varas seisoo olohuoneessa ja pelästynyt asunnon omistaja täräyttää häntä mailalla päähän?

– Viime kädessä nämä asiat ratkaistaan oikeudessa. On parempi paeta turvaan, kuin jäädä sinne sotimaan.

Asuntomurtojen määrä kasvaa huimaa vauhtia

Asuntomurtojen määrä on kasvanut, ja ne ovat tulleet entistä röyhkeämmäksi. Suomessakin liikkuu koko ajan enemmän ulkomaalaisia rikollisryhmiä.

– Kesäaikaan taloihin on menty sisään avoimesta etuovesta, kun talonväki on istuskellut takapihalla. Varkaat ovat napanneet mukaansa irtainta omaisuutta ja häipyneet paikalta, Reen kertoo.

Pirkanmaalla tehtiin kuluvan vuoden tammi-syyskuussa 242 asuntomurtoa tai niiden yritystä, kun vuotta aikaisemmin vastaavana ajankohtana niitä oli 141. Kasvua on 72 prosenttia.

Sisä-Suomen poliisin mukaan on kuitenkin varsin harvinaista, että asuntoon murtaudutaan, kun asukkaat ovat siellä sisällä.

– Yleensä varkaat pyrkivät varmistamaan, ettei asunnossa ole ketään. Näin he saavat rauhassa etsiä arvokasta omaisuutta, Juurakko-Vesikko toteaa.

Varkaat saattavat seurata asuntoa pitkään ennen murtoa. Lomakaudella voidaan asettaa esimerkiksi tikkuja oven väliin, jotta nähdään, onko sitä avattu.

Juurakko-Vesikon mukaan on todella harvinaista, että jonkun kotiin tehtäisiin sattumanvaraisesti aseellinen ryöstö ja hyökättäisiin sinne keskellä yötä.

– Kun näistä uutisoidaan, jää piiloon, että taustalla on usein ollut keskinäisiä riitoja tai esimerkiksi huumeisiin liittyviä velkoja.

Suojaudu varkailta

Tee kotiisi murtautuminen mahdollisimman hankalaksi, aikaa vieväksi ja meteliä aiheuttavaksi.

Pidä asunnon ovet lukittuina ja ikkunat kiinni, myös terassilla ja parvekkeella.

Hanki oviin nykyaikaiset turvalukot.

Hyvä ulkovalaistus, esimerkiksi liiketunnistimella syttyvät pihavalot.

Hanki hälytysjärjestelmä. Pidä ovien hälytys päällä myös yöaikaan, vaikka liiketunnistimet olisivat pois päältä.

Valokuvaa ja merkitse arvokas omaisuutesi esim. SmartWater CSI merkkausDNAlla!

Jos varas on talossa

Pysy rauhallisena.

Sytytä valot, pidä meteliä. Osoita, että olet kotona ja hereillä.

Soita 112:een.

Poistu talosta tai mene piiloon.

Jos et saanut puhelinta mukaasi, mene vaikka naapuriin soittamaan.

————————————————————————————————————————–

SmartWaterilla varkaita vastaan

SmartWater-merkkausneste on uudenlainen tapa suojata omaisuus varkaiden varalta. Nyt ainetta on saatavana myös Suomesta.

smart1.jpg

SmartWaterilla tehty merkintä näkyy UV-valossa. (Kuva: One sec)

 

SmartWater keksittiin Englannissa vuonna 1993, kun brittipoliisi Phil Cleary ja hänen kemistiveljensä Mike Cleary kehittivät kyseisen rikosteknisen nesteen poliisien käytettäväksi. Ruotsissa ja Tanskassa SmartWateria on käytetty jo vuodesta 2012 ja Norjassa vuodesta 2015.

-Samana vuonna löysin aineen itsekin ja aloitin neuvottelut sen saamiseksi Suomeen. Aine tulee Englannista ja sinne myös rekisteröidään kaikki käyttäjät, mutta muuten ruotsalaiset sanelevat tahdin täällä Suomessa, kertoo Annika Jansson aineen Suomeen tuoneesta One secistä.

One sec on Kirkkonummella toimiva turvallisuustuotteiden verkkokauppa.

-Meiltä saa sellaisia tuotteita, joita ei löydy kaupanhyllyltä. Niitä voit käyttää itse ilman kuukausimaksuja tai ammattiasentajia. Esimerkiksi Sphyken C3N -lukkomutteria polkupyörään ei saa muilta kuin meiltä, Jansson kertoo.

One sec on tällä hetkellä Suomen ainoa SmartWaterin jälleenmyyjä, mutta Jansson toivoo, että muitakin tulisi. Jälleenmyynti alkoi omakohtaisesta kokemuksesta.

-Varkaat kävivät kylässä veneessämme. Se avasi silmät etsimään vaihtoehtoja, koska en halunnut maksaa vartiointiliikkeen palvelusta, Jansson kertoo.

Tuotteen tehosta on jo näyttöä etenkin ulkomailta. Myös Suomen poliisihallitus suosittelee sen käyttöä, ja One sec neuvottelee parhaillaan vakuutusyhtiön kanssa tuotteen ottamisesta mukaan vakuutusehtoihin.

-SmartWater on ollut vasta kuukauden suomalaisten käytettävissä, joten täällä sen tehosta ei ole vielä virallista tietoa. Ulkomailla tilanne on aivan erilainen. Esimerkiksi Englannissa Smartwater on saavuttanut Super-brand statuksen ja Ruotsissa poliisit testasivat sitä puolen vuoden ajan Tukholmassa ja totesivat että alueesta riippuen varkaudet vähenivät 60-80%, Jansson kertoo.

smart2.jpg

(Kuva: One sec)

 

Näkymätön” merkintä

SmartWater on ”näkymätön” varkausmerkintämenetelmä. Se sisältää ainetta, joka hohtaa vahvasti keltavihreänä tietyllä UV-valon aaltopituudella.

-Merkkintäneste sisältää äärettömän määrän ainutlaatuisia rikosteknillisiä koodeja, jotka voidaan liittää joko henkilöön tai organisaation SmartWaterin kasainväliseen tietokantaan. Kytkennän jäljitettävyys merkittyihin tuotteisiin mahdollistaa varastettujen tavaroiden löytämisen ja palauttamisen oikealle omistajilleen. Rikostekniset koodit myös yhdistävät rikolliset rikoksiin. Jansson kertoo.

Aineen voi suihkuttaa tai harjata arvoesineisiin. Merkintäaineen ainutlaatuinen sekoitus valmistetaan vain kerran, minkä vuoksi se on laillisesti käyttökelpoinen myös oikeudessa.

Jansson kannustaa ihmisiä merkitsemään arvotavaransa.

-Mitä enemmän ihmiset käyttävät tätä tekniikkaa, sitä enemmän poliisillekin on hyötyä siitä, ja varastetut tavarat löytävät oikeat omistajansa. Ihmiset eivät aina murtojen yhteydessä muista, minkälaisia arvoesineitä heillä on ollut, ja jälkeenpäin on lähes mahdotonta löytää esineiden oikeat omistajat, jos niitä ei ole merkitty, Jansson toteaa.

SmartWaterilla voi merkitä kaikki itselleen arvokkaat tavarat oli kyse sitten rahallisesta- tai tunnearvosta.

-Vain mielikuvitus on rajana. Merkitä voi esimerkiksi sormukset, kellon, kännykän, polkupyörän, ruohonleikkurin, lumilingon, auton, tai perämoottorin. Sekä yksityiset että yritykset voivat käyttää SmartWateria.

Jansson kertoo, että esimerkiksi rahankuljetusliikkeet ovat ulkomailla vaihtaneet mustesuihkepatruunat SmartWateriin, koska se ei tuhoa rahaa. Lisäksi esimerkiksi BMW merkitsee kaikki arvoautot SmartWaterilla jo tehtaalla, koska ulkomailla ei voi vakuuttaa arvoautoa, jota ei ole merkitty.

Merkitseminen onnistuu myös ulkona säilytettävien tavaroiden kohdalla, koska SmartWaterille luvataan viiden vuoden kestävyys ulkoilmassa. Käytöstä ei ole havaittu haittoja.

-On dokumentoitu, että SmartWater on vaaraton terveydelle ja ympäristölle sekä nestemäisenä, säilytettynä, käytettynä että kuivumisen jälkeen. Ei ole todettu, että se tuhoaisi esineitä, mutta kiiltävän pinnan se voi jättää riippuen materiaalista, jolle sitä laitetaan, Jansson sanoo.

Varkaita voi myös varoittaa etukäteen ylipäätään varastamasta esinettä liimaamalla siihen SmartWaterista kertovan tarran.

———————————————————————————————————————–

 Miten asuntomurron kohteeksi joutuminen vaikuttaa ihmiseen? – Pahimmillaan uhri ei pysty asumaan vanhassa kodissaan

Asuntomurrolla voi olla pitkäaikaisia psykologisia vaikutuksia uhriin.

Munkkisaari, Helsinki, 8. helmikuuta 2016.
Munkkisaari, Helsinki, 8. helmikuuta 2016. (KUVA: Poliisi)

Koivukankaan mukaan Rikosuhripäivystyksen asiakkaista vuosittain vain muutama prosentti ottaa yhteyttä siksi, että on joutunut murron uhriksi.

”Monet olettavat, että palvelumme on tarkoitettu vain väkivaltarikosten uhreille. Monet ovat järkyttyneitä, mutta eivät osaa ajatella, että voisivat ottaa yhteyttä muuten kuin käytännön asioihin liittyen”, Koivukangas sanoo.

Uhrien suhtautuminen on hyvin yksilöllistä. Toisille murto aiheuttaa harmia ja turhaa työtä, toinen taas saattaa kokea samanlaisia tunteita kuin muiden rikosten uhrit. Työhön tai opiskeluun keskittyminen voi olla vaikeaa ja univaikeudet saattavat vaivata. Turvallisuudentunne järkkyy. Harva osaa etukäteen ajatella, että voisi joutua rikoksen uhriksi.

”Kun tällaista sitten osuu omalle kohdalle, maailma muuttuu tuntemattomaksi ja tulee tunne siitä, että mitä tahansa voi tapahtua”, Koivukangas kertoo.

Mieleen tulee ajatuksia siitä, mitä olisi voinut tapahtua. Tuntuu pahalta ajatella, että joku on seurannut liikkeitä selvittääkseen, milloin koti on tyhjillään. Henkilökohtaisia tavaroita on pengottu ja mahdollisesti myös rikottu.

”Joillekin voi käydä niin, etteivät he enää pysty asumaan asunnossaan, kun sen yksityisyys on häväisty eikä koti tunnu enää turvalliselta”, Koivukangas sanoo.

Toipuminen kestää yleensä vähintään muutamia viikkoja. Jos on joutunut aiemmin rikoksen uhriksi, saattaa pintaan nousta myös vanhoja kokemuksia.

”Alkuun moni voi olla niin sokissa, ettei mikään tunnu miltään. Monet saattavat ensireaktionaan ruveta siivoamaan kotiaan jo ennen kuin poliisi on ehtinyt tutkimaan asuntoa. Toiset voivat olla pelokkaita ja turvattomia jopa vuosien ajan.”

Koivukangas kehottaa murron uhreiksi joutuneita elämään mahdollisimman normaalia elämää. Omia tunteita ja ajatuksia olisi hyvä käsitellä puhumalla. Tarvittaessa kannattaa hakea ammattiapua. Myös perheen lapsille tulee ikätason mukaisesti selittää, mistä on kyse.

”Kodin turvallisuutta kannattaa lisätä, jos se helpottaa oloa ja on taloudellisesti mahdollista.”

Ylilyönnit turvavarustelussa voivat kuitenkin olla merkki siitä, ettei vaikeaa kokemusta ole käsitelty riittävästi.

Murtosarjan uhriksi joutuminen saattaa tuntua vähemmän henkilökohtaiselta kuin se, jos rikolliset ovat valinneet kohteekseen tietyn asunnon. Monesti oloa helpottaa, jos tekijä on uhrille tuntematon ja saadaan kiinni.

Murtojen määrä kaksinkertaistui

HS kertoi maanantaina, että asuntomurtojen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa Suomessa.

Poliisin arvion mukaan murtojen yleistyminen viime vuosina johtuu etenkin ulkomaisista ryhmistä.

Tekijät saadaan kiinni hieman yli kolmanneksessa kaikista asuntomurroista.


——————————————————————————————————————————

Mikä pelästytti murtovarkaat? Poliisi löysi saaliit Lahdessa ja Asikkalassa

Poliisi ei löytänyt epäonnistuneiden murtovarkauksien tekijöitä.

Lahden keskustassa sijaitsevan kahvilan murrossa matkaan oli tarttunut useita kassillisia kahvilan tuotteita. Paikalle saapunut poliisipartio kuitenkin löysi murtosaaliin läheisestä rappukäytävästä.

Poliisi ei löytänyt murron tekijää.

Asikkalassa tapahtui lauantaiyöllä vastaavanlainen tapaus. Paikalliseen ravintola- ja myymälärakennukseen murtauduttiin, ja saaliiksi kerättiin tupakkakartonkeja, sikarilaatikoita, alkoholia ja kolikoita.

Varkaan tai varkaiden teko kuitenkin keskeytyi tuntemattomasta syystä, ja anastettu omaisuus löytyi terassin lattialta. Murtopaikalle jäi myös varkaiden työkalulaukku.

Kuten Lahden tapauksessa, poliisi ei tavoittanut tekijää tai tekijöitä. Kumpaakin tapausta tutkitaan varkautena.

… Mahtoiko tuotteet olla SmartWaterilla merkattuja tuotteita?…

——————————————————————————————————————————

Säkerhet är ett nyckelord i leveranser, PostNord använder SmartWater.

”CSI har kommit till Sverige”, meddelar Ulf Malmqvist, polis Utvecklingssektionen.

Ruotsin oikeusministeri Beatrice Ask näyttää miten voi käyttää SmartWateria:

WHAT THE WORLD FAMOUS SMITHSONIAN INSTITUTE SAYS ABOUT SMARTWATER:

Mikä on SmartWater MerkkausDNA:

SmartWater is Easy-quick-simple to use:

————————————————————————————————————–

ENGLANTI:

SmartWater® being used by Surrey Police in bid to stop crime

11/10/2016

The initiative dubbed ‘Operation Shepherd’ has seen over two and a half thousand households protected to date with forensic traceable liquid, across five ‘hotspot’ areas with a previous high incidence of burglary.

Each of the SmartWater packs comes equipped with a clear bottle of solution that carries a unique forensic code and is only visible under ultraviolet light.

Once marked with this solution, regularly-targeted valuables, such as tablets, laptops and jewellery, can be irrefutably linked back to the owner in the event of a theft and subsequent recovery by the police.

The five hotspots involved in the initiative – Caterham, Englefield Green, Sunbury, Stoneleigh and Woking – are in close proximity to London, where the Metropolitan Police are rolling out SmartWater packs to 440,000 homes and have already seen burglary fall by 36% in the protected areas.

This fall in crime across the capital and in other surrounding areas using forensic traceable liquids is likely to have contributed to the spike in incidents observed across the hotspot areas in Surrey.

Chief Superintendent Jerry Westerman explained: “We have clear evidence that the use of these types of marking kits has successfully cut the number of burglars trying their luck with domestic burglaries. In fact, those forces which have trialled these kits have seen a dramatic decrease in residential burglary across their patch.”

“Surrey Police similarly wants to prevent such crime and my message to would-be thieves is, we’re getting smarter and we’ll be able to trace you by footprints, handprints or whatever else you’ve left your mark on and stop you in your tracks.”

“All of our officers are equipped with a UV torch which will enable them to identify stolen goods and trace them back to the owners’ address whilst also assisting them in identifying the offender.”

Residents have been shown how to make best use of the security products and the scheme is supported locally by signs promoting the use of the traceable liquids. Householders are encouraged to display a window sticker which aims to act as a deterrent to opportunist burglars. In fact, independent research shows that 74% of criminals said they would abandon criminal intentions where they saw a SmartWater deterrent sign was on display.

Operation Shepherd is set to run for six months and providing the scheme has proven successful, Surrey Police will look to introduce more packs across the county.

—————————————————————————————————————–

 ENGLANTI:

Traceable liquid helps reduce residential burglaries

15/07/2016

SmartWater® forensic traceable liquid technology used to mark items of value and is almost impossible to remove, has helped prevent burglaries across Pinner.

The unique partnership between the Metropolitan police Service and SmartWater was launched in March 2015 under the joint initiative called ’MetTrace’ where SmartWater was appointed the sole supplier of traceable liquid forensic technology.

Twelve months into a three year contract to protect Pinner homes, the crime-reduction initiative is well on track to deliver outstanding results.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

 ENGLANTI:

Burglaries halved in London borough

23/11/2015

Officers in Barking and Dagenham began distributing SmartWater kits to residents back in June 2015 and were one of the first London boroughs to do so. Since then residential burglary has fallen by 49 percent.

A total of 4,500 SmartWater kits have so far been delivered to residents by local officers. They have been on hand to explain and demonstrate the kits and how to mark two pieces of property per household, whilst also answering questions and providing crime prevention advice.

The MetTrace project team has also attended numerous community events to promote the project and they will soon be embarking on a roadshow. The project will run for three years and see over 20,000 SmartWater kits distributed to Barking and Dagenham residents this year alone. Across the whole of London a total of 440,000 homes will benefit from the project.

Each home is supplied with their own uniquely-coded bottle of SmartWater solution to mark their possessions. Anything marked can be conclusively traced back to its owner if stolen and the thief can be linked with the crime scene. The solution is virtually impossible to remove and can only be viewed under UV light. Each kit also contains warning stickers, for residents to display in order to deter burglars.

SmartWater’s forensic marking product is extremely robust and holds Grade A External classification as part of a Publicly Available Specification published by the British Standards Institution (PAS 820:2012). This means it has been independently tested to last the equivalent of 5 years in external weather conditions.

Superintendent Sean Wilson, from Barking and Dagenham Borough, said: ”The reduction in burglary highlights the importance of the campaign. Officers will continue to encourage residents to become involved in this scheme.

”This technology will continue to help stop burglars in their tracks and make Barking and Dagenham a ”no go zone” for burglars. I would urge everyone we visit to engage with their local policing team about how to use these very effective kits and take the opportunity to receive important crime prevention advice that can help you to further protect your home.”

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

 ENGLANTI:

West Mercia Police give advice on preventing crime

14/04/2016

 Residents from a market town were able to get advice on home security and how to securely mark tools for quine equipment at a rural action day.

Police together with a raft of external agencies and partners, staged the day at the Civic Centre in Whitchurch.

There are representatives from a number of groups at the event, including the RSPCA, local police officers and members of the Safer Roads Partnership.

As well as offering practical advice about home security, the police showed marking tools for equine equipment and gave advice about the use of SmartWater®

SmartWater, which is made in Telford, is a forensic tool that marks objects with a traceable liquid that carries a unique code to a specific address.

Once applied it is impossible to remove and can only be seen under ultraviolet light.

The day ran from 10am until 2pm and was free.

Constable Deborah Wheeler, of West Mercia Police’s North Shropshire Safer Neighbourhood Team said: “It was great seeing so many families and residents of Whitchurch and surrounding area, who found out more information on road safety, home security and rural issues at the rural action day.

“Thank you to SmartWater for making the event a great success.”

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

Suomen poliisi:

Asunto

Asuntomurrot ovat nykyisin valitettavan yleisiä ja niitä tehdään ympäri vuoden. Loma-aikoina asuntojen ollessa tyhjillään murtotilastoissa on havaittavissa selvää kasvua. Asuntomurtoja tehtailevat edelleen kotimaiset rosvot, mutta viime vuosina ovat lisääntyneet erityisesti ulkomaalaisten liikkuvien rikollisryhmien tekemät ammattimaiset varkaudet.

Oman asunnon voi suojata pienellä vaivalla. Yksinkertaisin keino asuntomurron ennalta estämiseen on asunnon pitäminen asutun näköisenä myös lomien aikana. Naapuria voi pyytää tyhjentämään postilaatikon ja vaikkapa leikkaamaan ruohikon silloin tällöin. Lomasuunnitelmista ei myöskään kannata hehkuttaa sosiaalisessa mediassa.

Asunnon ovessa tulisi olla nykyaikainen takalukittuva käyttölukko, minkä lisäksi lukitusta voi parantaa erillisellä varmuuslukolla. Asuntojen ovet ja ikkunat kannattaa pitää lukittuina aina, kun se on mahdollista. Etuovi on syytä pitää lukossa myös silloin, kun talonväki on takapihalla.

Hyvä valaistus sekä erilaiset hälytinjärjestelmät ja niistä näkyvästi ilmoittaminen saavat varkaan usein vaihtamaan kohdetta.

Vapaa-ajan asunto

Vapaa-ajanasuntoihin kohdistuneet varkaudet ovat lisääntyneet viime vuosina, joten mökin suojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Mahdollisia syitä mökkimurtojen kasvuun ovat niiden syrjäinen sijainti ja heikompi murtosuojaus verrattuna vakituisiin asuntoihin sekä mökkien varustetason nousu. Anastettavaa rahaksi muutettavaa omaisuutta on enemmän tarjolla. Lisäksi mökit ovat usein pitkiäkin aikoja tyhjillään.

Mökkimurtoja tekevät pääosin samat henkilöt kuin asuntomurtojakin. Rikoksista epäiltyinä on ollut sekä suomalaisia että ulkomaalaisia tekijöitä, mutta erityisesti ulkomaalaisten liikkuvien rikollisryhmien tekemät mökkimurrot ovat olleet noususuunnassa.

Mökkimurtoja voidaan ennalta ehkäistä esimerkiksi parantamalla lukitusta ja valaistusta sekä hankkimalla valvontalaitteita. Lisäksi arvotavarat kannattaa viedä pois talven ajaksi, mikäli mökkiä ei käytetä säännöllisesti. Varkaat etsivät kesämökeiltä erityisesti elektroniikkaa, arvoesineitä, alkoholia ja aseita.

Kesämökkeihin asennettavia murtohälyttimiä saa kohtuuhinnalla. Hälytyksen voi ohjata omaan tai vaikkapa mökkipaikkakunnalla asuvan tuttavan puhelimeen. Valvontakameroitakin kannattaa harkita, sillä kuvan avulla varkaat voidaan myöhemmin tunnistaa. Eri vaihtoehtojen soveltuvuus kannattaa selvittää asiantuntijan kanssa. Myös turvalaitteistojen ”kimppahankintoja” kannattaa miettiä samalla mökkialueella.

Polkupyörä

Polkupyörävarkauksia voidaan ennalta estää kunnollisella lukituksella. Paras tapa on käyttää sekä polkupyörän kiinteää lukkoa että jämäkkää irtolukkoa, jolla polkupyörä lukitaan telineeseen tai pylvääseen. Pyörä kannattaa lukita aina, vaikka jättäisi sen vain hetkeksi esimerkiksi kaupan ulkopuolelle.

Termi ”Vakuutusyhtiön hyväksymä lukko” on nykyisin lähinnä lukkovalmistajien käyttämä mainoslause. Vakuutusyhtiöt eivät enää edellytä, että pyörä on lukittu tietynlaisella lukolla. Finanssialan keskusliiton nettisivuilta löytyy tietoa pyörälukoista, joiden kestävyyttä on eri tavoin testattu.

Varkauden varalta merkitse muistiin pyörän tunnistetiedot; merkki, malli, väri, rungon numero sekä mahdolliset erityistuntomerkit. Ota lisäksi valokuva pyörästä.

Ilmoita polkupyörävarkaudesta heti poliisille.

Päivitetty 2016

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ruotsin poliisi:

Frågor och svar om MärkDNA

I samband med användning av MärkDNA uppstår ofta frågor, om det är hälsovådligt, hur länge märkningen håller, vad gäller vid ägarbyte med mera. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna, inklusive svar.

1. Vad är MärkDNA?

MärkDNA är en genomskinlig stöldmärkningsvätska där varje behållare innehåller syntetisk DNA eller DNA från växtriket. Varje behållare innehåller en unik kod. Vätskan penslas eller duttas på objekt varpå den torkar och är extremt svår att ta bort. Märkningen fluorescerar/lyser upp i UV-ljus. Fluorescensen är unik för olika tillverkare vilket ger Polisen en förhöjd misstankegrad vid detektering av den fluorescerande färgen.

Via registrering av den unika koden i en internationell databas ges spårbarhet åt Polisen av märkta objekt. I kombination med dekaler som upplyser att här är det stöldmärkt med MärkDNA, har stöldmärkningen framförallt en preventiv verkan mot inbrott och stöld.

2. Vad kan märkas med MärkDNA?

Märkvätskan fäster på alla typer av material, däremot uppmanas till försiktighet och att prova på en referensyta, speciellt om antikviteter eller känsliga material ska märkas. Vid osäkerhet kan man alltid kontakta sin MärkDNA-leverantör.

• Elektronik
• Smycken
• Barnvagn
• Sportutrustning, ridutrustning, golfutrustning etc.
• Bil, bildelar och tillbehör
• Motorcykel
• Moped
• Cykel
• Båt, båtdelar och tillbehör
• Båtmotor
• Övriga marina fordon och tillbehör
• Övrigt, det är bara fantasin som begränsar vad som kan märkas.

3. Hur märker jag ett objekt?

Man penslar eller duttar. MärkDNA-leverantörerna rekommenderar minst tre till fem märkpunkter per objekt. Ju större objekt som skall märkas rekommenderas fler och större märkpunkter. Applicera MärkDNA på så många olika punkter som möjligt, framförallt i skarvar, skruvskallar, skrovligheter och i håligheter samt på ytor som ej har fysiskt eller mekaniskt slitage. I rumstemperatur torkar märkningen på cirka 20 minuter, därefter härdar den fast på objektet under nästkommande 24 timmar.

4. Hur många objekt kan jag märka med min MärkDNA-vätska?

Det privata paketet innehåller cirka 6-8 ml märkvätska. Det räcker till att märka minst 50 objekt med mellan tre till fem märkpunkter per objekt (minst 400 märkpunkter).

5. Hur länge håller en märkning?

MärkDNA kan lagras i cirka två år (se bäst före datum på behållaren). Efter märkning garanteras att den metallbaserade unika koden och den fluorescerande färgen håller minst fem år i utomhusmiljö efter oberoende test enligt testnorm PAS820:2012 (Klass A utomhus vilket är högsta möjliga). I praktiken är det fullt möjligt att märkningen håller längre beroende på miljö.

6. Går det att ta bort märkningen?

Det är extremt svårt att ta bort märkningen utan att påverka objektet. Det krävs endast 1/4 millimeter av märkningen för att kunna genomföra en laboratorieanalys.

7. Hur registrerar jag min MärkDNA-kod?

Koden registreras enklast på respektive leverantörs webbplats alternativt via det registreringsformulär som följer med ditt paket. MärkDNA-leverantörerna rekommenderar att registrering sker via respektive leverantörs webbplats eftersom din unika kod då omedelbart blir registrerad. Ta alltid en kopia på din registrering och förvara dokumentet tillsammans med övriga värdehandlingar.

8. Har MärkDNA-leverantörerna en årlig avgift eller registerkostnad?

Nej, inga kostnader tillkommer någonsin. Inte heller tillkommer några kostnader för laboratorieanalyser vid eventuell polisutredning.

9. Hur länge finns man registrerad i databasen?

Man ligger med i databasen för alltid.

10. Registreras det vilka objekt som är märkta i databasen?

Nej, inte när koden registreras på ett hushåll och flera olika föremål märks med en och samma kod. Enbart organisationen/personen som äger koden registreras. Undantag är då enbart en maskin, fordon, cykel, båt, båtmotor etc. märks med en unik kod. Då väljs detta vid registreringen och koden följer därmed med objektet i all framtid.

11. Hur gör jag om jag ska sälja ett märkt objekt?

Din MärkDNA-leverantör tillhandahåller ett dokument som rekommenderas vid ägarbyte. Man kan också skriva på kvittot att objektet är märkt med MärkDNA.

Notera att MärkDNA inte ger äganderätt utan enbart spårbarhet till den som ägde koden vid registreringstillfället. Juridiska dokument/kvitton är viktigast i frågan om ägandeförhållanden.

12. Är MärkDNA farligt för hälsa eller miljö?

Nej, MärkDNA är inte farligt eller hälsovådligt.

13. Jag har ännu inte fått någon bekräftelse på att min registrering?

Registrering via leverantörers webbplatser bekräftas normalt inom 14 dagar om du angivit e-postadress. Om du skickar in registreringsformuläret bekräftas registrering normalt efter 2-3 veckor. Har du inte mottagit bekräftelse inom angiven tid, kontakta vald leverantör.

14. Hur ser Polisen på MärkDNA?

Polisen använder MärkDNA som ett arbetsredskap, helt kostnadsfritt. Kopplingen mellan den unika koden och dess ägare ger en spårbarhet och är en värdefull beståndsdel i en polisutredning som till och med kan utgöra bevismaterial. Polisen anser att MärkDNA är ett utmärkt komplement till andra brottsförebyggande åtgärder i syfte att förhindra inbrott i sin bostad.

15. Hur ser Polisen att det är min MärkDNA-kod?

Det finns två möjligheter att identifiera koden och därmed dess ägare. Det ena är via mikropunkter som tillsätts i den lilla behållaren. Mikropunkter är små plattor 0,4×0,6 mm där den unika koden är tryckt. Dessa kan avläsas i mikroskop. Om inga mikropunkter påträffas identifieras den unika koden i en kostnadsfri laboratorieanalys.

16. Om ett företag som säljer verktyg och maskiner märker sina varor med MärkDNA…

a) Vad är fördelen för köparen?
Maskinerna/verktygen är spårbara. Även om MärkDNA-koden inte är registrerad på nye ägaren får polisen en konkret uppgift att utgå från i sin efterforskning av rättmätig ägare. Via ägaren av MärkDNA-koden kan polisen få fram uppgifter om den nya ägaren av maskinen/verktyget. Resultatet är beroende av vad ägaren till koden har för lagrade uppgifter om köparen. Om maskinen/verktyget inte är märkt och rättmätig ägare inte på annat sätt kan identifieras kan tjuven, om han inte döms för brottet, i värsta fall få behålla maskinen.

b) Om ägaren fått ersättning av försäkringsbolaget och maskinen/verktyget kommer till rätta?
Har ägaren redan fått ersättning av försäkringsbolaget justeras ersättningsyrkandet till försökringsbolaget som då är den rättmätiga ägaren.

17. Om en polispatrull anträffar gods som är märkt med MärkDNA. Exempelvis om jag kör min bil och har maskiner och verktyg i bagageutrymmet…

a) Jag har köpt en del av verktygen av grannen som märkt dem med MärkDNA. Det är alltså grannens unika DNA-kod. Vad händer?
Polisen kan inte belysa alla verktygen i en bil om det inte uppstått misstanke om brott, eller andra omständigheter som påkallar en närmare kontroll enligt Polislagen. Kan man då inte lämna en rimlig förklaring till polisen, tar polisen kontakt med ägaren av den unika DNA-koden. Viktigt i sammanhanget är att MärkDNA inte är en ägandehandling. Det är kvitto och överlåtelsehandlingar som är juridiskt bindande ägandehandlingar.

b) Grannen vet inte heller att maskinen är märkt med MärkDNA. Vad händer?
Se ovan. Kan man inte lämna rimligt förklaring kontaktar polisen ägaren av den unika DNA-koden. Återigen, det är kvitto, överlåtelsehandlingar och ägarbytesdokument som är juridiskt bindande ägandehandlingar.

……………………………………………………………………………………………………..

I Sverige:

Försök med MärkDNA för att minska bostadsinbrott

MärkDNA är ett samlingsnamn på en typ av märkning som kan användas i brottsförebyggande syfte, men även vid brottsutredning.

Märkningen görs med ett syntetiskt framställt DNA och vätskan penslas på värdesaker, ungefär som nagellack. Vätskan är osynlig, men framträder under UV-ljus. Eftersom varje märkning är unik kan den spåras. Märkningen håller minst fem år på föremål.

MärkDNA förekommer idag i sprinklersystem på banker, värdedepåer, värdetransporter, butiker, lager, fordon eller på värdeföremål i hushåll. Det är en modern stöldskyddsmärkning som är flexibel och ger en spårbarhet som avskräcker kriminella.

Polisen söker efter stöldgods som är stöldskyddsmärkta med MärkDNA. Foto: Jimmy Gustafsson

MärkDNA

 • kan appliceras på värdefulla ägodelar utan att de förstörs eller minskar i värde.
 • är spårbart.
 • kopplar samman föremålet med dess ägare.
 • gör föremål oattraktiva på hälerimarknaden.
 • avskräcker tjuven från att gå in bostäder och stjäla värdeföremål.
 • är en billig och enkel åtgärd att skydda privata värdeföremål.
MärkDNA löser inte alla inbrottsproblem men är ett utmärkt komplement till andra inbrottsskyddande åtgärder.

Bostadsinbrott minskat i områden med DNA-märkning

MärkDNA har använts i England i ett femtontal år. Där har man sett att bostadsinbrotten har minskat avsevärt i områden där det genomförts DNA-märkning. Även våldsbrottslighet och annan brottslighet har minskat i dessa områden, och man har inte heller sett någon förskjutning av brottsligheten till närliggande områden.

Kampanj med märkDNA i Staffanstorp

Under hösten 2015 genomfördes ett samverkansprojekt i Staffanstorps kommun. I projektet deltog kommunen, polisen och försäkringsbolag. Målgruppen var samtliga hushåll i kommunen. Tillsammans med medborgarna arrangerades flera medborgarmöten med stor uppslutning. På ett par veckor hade över tusen hushåll i Staffanstorps kommun skaffat sig MärkDNA, mycket tack vare den höga tillgängligheten av MärkDNA och kommunikativa insatser där medborgarna informerades om vad MärkDNA är och vilka fördelar det finns med MärkDNA.

Under våren 2016 fortsätter kampanjen med uppföljande aktiviteter med uppsökande verksamhet i föreningslivet, ökad polisiär synlighet, samt polisens volontärer som informerar om MärkDNA på kommunens knutpunkter.

– Målet är att minska antalet bostadsinbrott i kommunen med 30 procent jämfört med tidigare år. Det klarar vi inte ensamma, men gemensamt i ett samverkansprojekt, och tillsammans med kommunens medborgare är det möjligt, säger Patrik Runesson, analysstrateg på Staffanstorps kommun, och tillägger:

– Faktum är att hittills har ingen i kommunen som skaffat MärkDNA utsatts för bostadsinbrott. Vi ska inte vara naiva och tro att detta håller i sig i all evighet, men när man blir bestulen på sina värdeföremål som är märkta med MärkDNA ökar chanserna drastiskt att polisen med hjälp av sina UV-lampor kan återföra värdeföremålen till sin rättmätiga ägare. Det ser jag som den stora vinsten och därför har vi i Staffanstorps kommun tillsammans med polisen tagit upp MärkDNA i våra medborgarlöften.

………………………………………………………………………………………………………………

Projekt med MärkDNA i Stockholm

Under 2014 inleddes en satsning på att stärka det brottsförebyggande arbetet till privatpersoner i Stockholms län. Syftet var att minska bostadsinbrott och inbrott i fordon i anslutning till bostad.

Tre kommundelar ingick i projektet: Stocksund (Danderyds kommun), Sticklinge (Lidingö stad) och Fornudden (Tyresö kommun). I varje kommundel fick 500 hushåll kostnadsfritt MärkDNA från tre olika leverantörer under ledning av den lokala polisen.

En uppföljning har genomförts av samtliga hushåll som ingått i försöksverksamheten, och även ett urval av boenden i de utvalda kommundelarna som inte har deltagit i försöksverksamheten.

I utvärderingen gjord av Malmö Högskola framgår det att det inte finns några indikationer på att försöket med MärkDNA har lett till att bostadsinbrotten har ökat i övriga delar av de kommuner som ingår i projektet. Antalet bostadsinbrott minskade, dock i betydligt mindre omfattning än i försöksområdena.

I utvärderingen framkommer att risken för bostadsinbrott minskar med 40 procent i områden där metoden MärkDNA används. Det finns inga stöd för att brottsligheten ”flyttar runt hörnet”. För övriga delar av berörda pilotkommuner var minskningen 10 procent under utvärderingsperioden juli 2014 till december 2015. Övriga kommuner i Stockholms län hade under motsvarande tid en ökning med knappt 20 procent av anmälda bostadsinbrott.

Under projektets gång genomfördes flera informationsmöten med boende i försöksområdena. Intresset var stort och det resulterade i många personliga möten mellan lokala polisen och medborgare för att prata om brottsförebyggande åtgärder som villa- och radhusägare kan tänka på.

– Hushållen som deltog i projektet var mycket positiva till att märka upp sina ägodelar och därmed aktivt bidra till ökad trygghet dels hos sig själva men även i sitt närområde. MärkDNA är en av de brottsförebyggande åtgärder som privatpersoner kan använda för att minska risken för att utsättas för bostadsinbrott, säger polisinspektör Ulf Malmkvist vid polisregion Stockholm och projektledare i MärkDNA-projektet.

UV-lampor i alla ”målade polisbilar”

Samtliga ”målade” polisbilar i Stockholm, Skåne, Kalmar, Kronoberg och Blekinge län har utrustats med UV-lampor. Dessa specialficklampor används för att kontrollera äktheten på olika id-handlingar och för att lättare hitta dna-märkt stöldgods.

……………………………………………………………………………………………………………..

Färre inbrott i försöksområden

Antalet polisanmälda bostadsinbrott har tydligt minskat bland hushåll som aktivt deltagit i försök med märk-dna. Det visar en utvärdering av märk-dna projektet som Malmö högskola har genomfört.

Försöksverksamheten har genomförts i tre kommundelar i Stockholms län: Stocksund (Danderyds kommun), Sticklinge (Lidingö stad) respektive Fornudden (Tyresö kommun). Valet av områden gjordes gemensamt av de inblandade parterna och baseras bland annat på en analys av antalet bostadsinbrott tidigare år.

I utvärderingen framgår det även att det inte finns några indikationer för att försöket med märk-dna har lett till att bostadsinbrotten har ökat i övriga delar av de kommuner som ingår i projektet. Antalet bostadsinbrott har även där minskat, men i betydligt mindre omfattning än i försöksområdena. Övriga kommuner i Stockholms län har under motsvarande period däremot haft en närmare 10-procentig ökning av antalet bostadsinbrott.

– Vi kan idag se en minskning av bostadsinbrott i försöksområdena. Det betyder inte att det går att med säkerhet koppla användningen av märk-dna till denna minskning. Denna studie behöver följas upp för att uppnå vetenskaplig kvalité för att kunna avgöra om det är insatsen som bidragit till minskning av bostadsinbrotten, säger Elina Martinez Olsson vid Malmö högskola.

Under projektets gång har flera informationsmöten hållits med boende i försöksområdena. Intresset har varit stort och det har resulterat i många personliga möten mellan lokala polisen och medborgare för att prata om brottsförebyggande åtgärder som villa/radhus-ägare kan tänka på.

– Hushållen som deltagit i projektet har varit mycket positiva till att märka upp sina ägodelar och därmed aktivt bidragit till ökad trygghet dels hos sig själva men även i sitt närområde. Märk-dna är en av de brottsförebyggande åtgärder som privatpersoner kan använda för att minska risken för att utsättas för bostadsinbrott, säger polisinspektör Ulf Malmkvist vid polisregion Stockholm, projektledare i märk-dna projektet.

Märk-dna – ur ett nationellt perspektiv

Försöksprojektet avslutas i Stockholm, men konceptet kommer att leva vidare. Ansvaret kommer att överlämnas till Utvecklingscentrum Syd, Utvecklingsavdelningen vid Polismyndigheten för ett eventuellt nationellt införande.

– Försöksprojektet har fallit väl ut och det är viktigt att brottsförebyggande åtgärder tas väl tillvara och att vi från polisens sida bidrar till att sprida goda exempel, säger Håkan Jarborg Eriksson, polismästare vid Utvecklingscentrum Syd, Utvecklingsavdelningen.

En forskningsrapport avseende utvärderingen av försöksverksamheten med märk-dna i Stockholms län kommer att redovisas i augusti 2015.

Kontaktpersoner

Elina Martinez Ohlsson
Utvärderare av projektet, Malmö högskola
076-308 90 54

Ulf Malmqvist
Projektledare, Utvecklingscentrum Stockholm
010-56 374 57

Håkan Jarborg Eriksson, chef Utvecklingscentrum Syd
010-56 190 89

Statistiken för de tre försöksområdena:
Anmälda bostadsinbrotten gällen från mitten av juni till mitten av maj respektive år.

Lidingö

Totalt färre polisanmälda bostadsinbrott i hela Lidingö. Totalt 3 färre anmälda inbrott i försöksområdet (genomsnitt 9 anmälda bostadsinbrott) och 10,5 färre inbrott i övriga Lidingö bortsett från försöksområdet. (genomsnitt 62,5 anmälda bostadsinbrott)

Danderyd

Totalt färre polisanmälda bostadsinbrott i hela Danderyd. Totalt 2 färre anmälda inbrott i försöksområdet (genomsnitt 29 anmälda bostadsinbrott) och 14,5 färre inbrott i övriga Danderyd (genomsnitt 116 anmälda bostadsinbrott) bortsett från försöksområdet.

Tyresö

Totalt färre polisanmälda bostadsinbrott i hela Tyresö. Totalt 6,5 färre anmälda inbrott i försöksområdet (genomsnitt 13,5 anmälda bostadsinbrott) . I övriga Tyresö har dock anmälda bostadsinbrott ökat med 2,5 stycken (genomsnitt 63,5 anmälda bostadsinbrott) bortsett från försöksområdet.

 

Nyhet från

Polisen Stockholms län