OMAISUUDEN SUOJAAMINEN

     
KESÄASUNNOT
Kesämökkeihin murtaudutaan ympäri vuoden, mutta erityisesti keväällä, kun mökkejä aletaan varustaa kesäkuntoon. Varkaat etsivät kesämökeiltä erityisesti elektroniikkaa, arvoesineitä, alkoholia ja aseita. Tehokas keino suojautua mökkivarkailta on sopia lähinaapureiden kanssa kesämökin silmälläpidosta. Mökkitielle voi
myös asentaa puomin, mikä estää varkaiden pääsyn autolla mökin pihaan.
Kesämökin suojauksessa tärkeintä on tehdä murtautuminen mahdollisimman hankalaksi ja aikaa vieväksi.
Tästä syystä kaikissa ulko-ovissa kannattaa olla takalukkiutuva tai takalukittava käyttölukko. Takalukittua lukkoa ei saa avatuksi varkaiden yleisesti käyttämällä menetelmillä. Käyttölukon lisäksi kannattaa asentaa myös
varmuuslukko ja ikkunoihin ikkunaluukut.
Kesämökkeihin voi myös kohtalaisen edullisesti asennuttaa murtohälyttimiä, jotka lauetessaan lähettävät sanoman määriteltyihin puhelinnumeroihin. Myös videovalvonta on helppo asentaa. Kamera käynnistyy liikeilmaisimen havainnosta. Kuvanauhan avulla mahdolliset varkaat on helppo tunnistaa. Elektronisesta valvonnasta pitää varoittaa oviin ja ikkunoihin merkityillä tarroilla. Eri vaihtoehtojen soveltuvuus ja luotettavuus kannattaa selvittää luotettavan asiantuntijan kanssa.

Vinkit kesämökin suojaamiseen murrolta

• Vie kaikki arvokas tavara pois mökiltä, kun mökki on tyhjillään.
• Jos jätät mökkiin arvotavaraa, merkitse se tunnisteella.
• Sijoita mahdollisimman paljon tavaraa kaappeihin ja muualle näkymättömiin.
• Jätä verhot auki, jotta varkaat näkevät heti, ettei mökissä ole mitään varastettavaa.
• Huolehdi, että mökin lukitus on kunnossa. Jos ovissa on kovin vanhat tai kehnot lukot, ne kannattaa uusia.
• Jos mökillä on peruslämpö ympäri vuoden, voit hankkia hälytyskeskuksen valvontaan liitetyn hälytysjärjestelmän. Oviin ja ikkunoihin liimattavat hälytystarrat estävät murtoja jo ennalta.

Mökiltä olisi hyvä viedä kaikki arvokas tavara pois silloin, kun siellä ei vietä aikaa, ja merkitä mökille jäävä omaisuus tunnisteella (SmartWater). Näin varastettu tavara on helpompi myöhemmin jäljittää ja palauttaa oikeille omistajilleen.

Poliisin vinkit vene- ja perämoottorivarkauksien ennaltaehkäisyyn

 • Laiturialueelle kannattaa asentaa lukolliset portit.
 • Alueelle kannatta järjestää kiertävä yövartiointi, eli vartija joka kiertää alueella.
 • Alueelle kannattaa myös asentaa valvontakamerat ja valvonnasta kertovat kyltit.
 • Käy tarpeeksi usein veneellä, jotta mahdollinen rikos tulee ajoissa tietoon.
 • Rikoksista kannattaa tiedottaa veneilijöiden keskuudessa ja pyytää havaintoja. Myös muut osaavat näin varautua.
 • Tee havaintoja myös naapuriveneistä ja oudoista liikkujista.
 • Perämoottori ja sen vaihteisto kannattaa lukita erikoislukoilla. Vie potkuri kotiin.
 • Lisää perämoottoriin erityistuntomerkkejä.
 • Valokuvaa vene, perämoottori ja irtaimisto.
 • Merkkaa varsinkin perämoottori ja irtaimisto SmartWaterin merkkausDNA:lla!
 • Jos on monta SmartWater käyttäjää samassa laiturissa, aseta näkyvästi iso SmartWater Varoitus kilpi!

Näin suojaat veneen varkauksien varalta

Perämoottorivarkauksien määrät vaihtelevat vuosittain. Lue vakuutusasiantuntijan vinkit kuinka välttää venevarkaudet.

Joinain vuosina varkausia on runsaasti ja toisina taas ei. Viime talvena perämoottorivarkaudet olivat selvästi kasvussa, ja isojakin moottoreita on lähtenyt varkaiden matkaan.

– Olemme myös havainneet, että moottorivarkaudet tehdään usein kahdessa erässä. Ensin irrotetaan moottoreiden kiinnitykset ja seuraavalla käyntikerralla nostetaan sitten isompi määrä näitä aikaisemmin irrotettuja moottoreita helposti ja nopeasti autoon. Kyse ei siis ole useinkaan hetken mielijohteesta tehdystä teosta, vaan teko on vaatinut selvästi pitempää suunnittelua, kertoo vakuutuspäällikkö Jenni Nikkanen Pohjola Vakuutuksesta.

– Lisäksi veneistä on varastettu perämoottoreiden alavaihteistoja, kaukohallintalaitteita, moottorin koppia ja potkureita. Suositeltavaa onkin jo nyt syksyä silmälläpitäen tiedustella huoltamo- tai talvisäilytysliikkeiltä alavaihteiston irrotusta talveksi, mikä tekisi kohteesta vähemmän houkuttelevan varkaille. Lisäksi helposti itse toteutettava konsti on ottaa moottorin koppa talveksi varastoon ja korvata se vaikka kevytpeitteellä. Myös potkuri on helppo irrottaa itse. Vaihteisto ja koppa maksavat erillisenä helposti tuhansia euroja, joten ”tilausta” näillekin varkauksille varmasti on, Nikkanen opastaa.

Varkauksien ehkäisemiseksi perämoottori tulee kiinnittää veneeseen siten, ettei sitä voida irrottaa veneestä ilman työkaluja. – Jos moottoria ei ole kiinnitetty veneeseen näin, voidaan korvausta alentaa, Nikkanen huomauttaa.

Alan liikkeistä voi kysellä myös ns. perämoottorin pulttilukkoa, joka estää perämoottorin irrotuksen normaaleilla työkaluilla. Jos veneen moottoria ei säilytetä veneessä kiinnitettynä, tulee moottori säilyttää erillisessä lukitussa säilytystilassa.

Seuraavaa kesää ajatellen on myös hyvä päivittää veneen lukitus kuntoon, sillä monesti kesällä sattuneissa perämoottorivarkauksissa on varkaiden ensin täytynyt uittaa vene rantaan laiturista. Näissä tapauksissa useasti myös vene saa vaurioita jäädessään oman onnensa nojaan rantakivikkoon.

Varkausvahingoista tulee aina tehdä rikosilmoitus. Rikosilmoitus voidaan tehdä myös verkossa, joten ilmoituksen teko ei enää vaadi välttämättä poliisilaitoksella käyntiä.

(Pohjola pankin vakuutukset)

————————————————————————————————————

 

Vene- ja perämoottorivarkaudet ovat lisääntyneet selvästi – Varkaudet ovat estettävissä muutamien satojen eurojen hankinnoilla

Vene- ja perämoottorivarkaudet ovat lisääntyneet tänä vuonna monin paikoin selvästi. Poliisin tilastojen mukaan venemoottorivarkauksia on koko maassa ilmoitettu tähän mennessä jo enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

Vene- ja venetarvikevarkausilmoitukset puolestaan ovat lisääntyneet etenkin pääkaupunkiseudulla, Hämeessä, Kaakkois-Suomessa ja Pohjanmaalla. LähiTapiola muistuttaa, että pääsääntöisesti vene- ja perämoottorivarkaudet ovat estettävissä pienillä investoinneilla.

–Lukko on tärkein väline varkauksien estämisessä. Moottori täytyy lukita veneeseen kiinni ja vene täytyy lukita laituriin. Suosittelemme laadukkaan lukon käyttämistä, sellaisen saa noin 100 eurolla. Se on todella pieni hinta, kun veneiden hinnat saattavat olla kymmeniä tuhansia euroja ja perämoottorienkin keskihinta yli 5000 euroa. Vakuutusyhtiönä palkitsemme lukitsemisesta niin, että emme veloita asiakkaalta omavastuuta, jos lukittu perämoottori varastetaan, sanoo riskipäällikkö Kristian Lindström LähiTapiolasta.

Veneen lukitsemista laituriin suositellaan siitä huolimatta, että kunta tai esimerkiksi veneseura olisi järjestänyt laiturille lukittavan portin.

Lindström kehottaa myös omistajaa kirjaamaan itselleen ylös veneen ja perämoottorin valmistusnumerot, jotta varastetun omaisuuden jäljittäminen olisi mahdollista. Veneen ja moottorin tiedot kannattaa tarkastaa veneestä ja moottorista syksyllä, kun veneen nostaa vedestä. Samalla kannattaa tarkistaa, että tiedot on oikein kirjoitettu rekisteriotteeseen. Venerekisterin ylläpito kuuluu nykyisin liikenteen turvallisuusvirasto Trafille, jonka nettisivujen kautta mahdolliset virheelliset rekisteritiedot voi päivittää.

Varkaudet ammattimaistuvat

Kristian Lindström sanoo, että vene- ja perämoottorivarkauksissa näkyy rikollisuuden ammattimaistuminen.

–On niitä varkauksia, joissa veneistä viedään polttoainetta, tupakkaa tai alkoholia. Sitten on varkauksia, jotka näyttävät selvästi ammattimaisten liigojen työltä. Ammattilaiset varastavat sellaista tavaraa, joka on helppo myydä eteenpäin eli uudehkoja ja hyväkuntoisia perämoottoreita, joilla on sekä käyttöarvoa että rahallista arvoa, Lindström sanoo.

Vene- ja perämoottorivarkauksia tehdään paljon myös talvisäilytyksen aikana. Siksi talvisäilytyssuojankin olisi syytä olla lukittu. Jos venettä säilytetään trailerilla, vene kannattaa lukita traileriin ja traileri lukita aisalukolla. Vene ja suojaus on syytä käydä tarkistamassa talven aikana jo siitäkin syystä, että vene voi kärsiä lumi- tai kosteusvaurioita.

(Lähitapiolan neuvot)


 

Näin pidät venevarkaat loitolla:

 1. Jos säilytät venettä ja moottoria maissa, irrota moottori ja pidä se lukkojen takana. Jos moottori jää paikalleen, lukitse se veneen peräpeiliin tai kiinnitä läpipulttaamalla.
 2. Valitse hyvä perämoottorilukko. Hyödynnä Finanssialan Keskusliiton julkaisemaa listaa vakuutusyhtiöiden hyväksymistä veneiden lukoista.
 3. Lisää perämoottoriin erityistuntomerkkejä. Venevarkaat valitsevat mieluiten moottorin, joka ei herätä huomiota. SmartWaterin käyttöä vähentää selvästi varkaudet!
 4. Järjestä mahdollisuuksien mukaan venepaikalle valvontaa kuten alueella kiertävä yövartija tai valvontakamera, jonka olemassaolosta kerrot näkyvillä kylteillä. Veneeseen tai perämoottoriin voi asentaa lisäksi murtohälyttimen. Myöskin monta Smartwaterin käyttäjää samassa laiturissa voivat hankkia ison alue varoituskilven.
 5. Älä säilytä veneessä mitään arvokasta tavaraa houkuttelemaan murtautujaa.
 6. Käy veneellä usein, jotta mahdollinen varkaus on helpompi paikallistaa ja tekijät todennäköisempää saada kiinni.
 7. Kirjaa itsellesi ylös moottorin tiedot sekä ota veneestä ja moottorista valokuvia. Niistä voi olla apua varastetun tavaran löytämisessä ja oikeanlaisen vakuutuskorvauksen saamisessa.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ÄLÄ AUTA AUTOVARASTA

Suomessa anastetaan tai yritetään anastaa joka viikko n. 500 autoa. Vielä useampaan murtaudutaan ja viedään omaisuutta. Tuomituista autovarkaista joka kolmas on ollut ajaessaan juovuksissa. Varastetulla autolla aiheutetaan vuosittain yli 2000 onnettomuutta. Yhä useammin varastettu auto päätyy ulkomaille ja jää pysyvästi kateisiin.
Näin teet auton varastamisen hankalaksi:
-Älä jätä avainta virtalukkoon, vaikka poistuisit lyhyeksi hetkeksi.
-Lukitse autosi ja sulje ikkunat. Älä jätä auton asiapapereita hansikaslokeroon äläkä arvoesineitä (avaimet, matkapuhelin, kannettava tietokone yms.) näkyviin.
– Säilytä auton avaimia huolellisesti.
– Pysäköi yöksi valaistuun paikkaan. Käytä rattilukkoa tai jotakin muuta vakuutusyhtiöiden hyväksymistä varkaudenestolaitteista. Edullinen ja tehokas keino estää auton luvaton käynnistäminen on irrottaa moottorista tai virtapiiristä jokin osa.
Autolomalla ulkomailla kannattaa olla erityisen huolellinen. Älä pakkaa matkatavaroita ja tuliaisia autoon lähtöä edeltävänä iltana!
 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Tee näin, jos joudut identiteettivarkauden uhriksi:

– Identiteettivarkaus on aina poliisiasia, eli tee rikosilmoitus.

– Pikavippien osalta kannattaa tehdä oma luottokielto. Se tehdään Asiakastieto OY:n kautta, jolloin luottoa ei pysty enää nimelläsi noin vain hakemaan.

– Sosiaalisessa mediassa ja muissa palveluissa täytyy pyytää palvelua poistamaan valeprofiili.

– Vaihda varmuuden vuoksi salasanat käyttämissäsi palveluissa.

– Järeänä toimenpiteenä on myös pyytää Viestintävirastolta vahva tunnistus -palvelun käyttöönottoa, joka tarkoittaa, että sen jälkeen tarvitset aina ostoksia tehdessäsi verkkopankkitunnuksia.

Lähde: Rikosuhripäivystys/Jaana Koivukangas

 

ESTÄ LOMPAKKOVARKAUS NÄIN:

– Säilytä lompakkosi esim. povitaskussa tai vyölaukussa, jossa on vetoketju.
Takatasku on huono lompakon säilytyspaikka.
– Pidä mukanasi vain tarvittavat asiakirjat: passi, henkilökortti, ajokortti, pankkikortti, ja niin paljon rahaa kun tarvitset juuri sillä hetkellä.
– Älä jätä lompakkoa autoon.
– Kanna kassiasi niin, että kantohihna on olkapäällä ja kädellä pidät kiinni itse
laukusta. Kassi kannattaa pitää näkyvillä koko ajan esim. silloin, kun kävelet
tungoksessa. Lompakko tulee sijoittaa kassin vetoketjulliseen lokeroon.
– Ota valokopiot asiakirjoista, passista, matkavakuutuksesta ja matkalipuista silloin, kun lähdet ulkomaille. Selvitä itsellesi, mihin sinun tulee ilmoittaa, jos omaisuuttasi katoaa.
– Vuokraa matkalla hotellin säilytyslokero. Älä pidä koko omaisuuttasi yhdessä paikassa.
RAHAT
Rahavarkauksien tai ryöstöjen riskiä on helpointa ennalta estää pitämällä
käteistä rahaa mahdollisimman vähän mukana. Pankkikorttia käyttämällä voi välttää myös mahdollisen väärennetyn rahan riskin. Varo rahanvaihtajia kaduilla ja liikkeissä.
Rahaan liittyvää turvallisuus on yhä enemmän huolenpitoa omista pankki- ja luottokorteista sekä sähköisen asioinnin tiliavaimista. Korttien tunnusluvut kannattaa aina säilyttää vain omana tietona. Mikäli tunnuslukua ei muista ulkoa, muistilappu kannattaa aina pitää eri paikassa kuin varsinainen kortti. Jos kortti katoaa tai se
varastetaan, se pitää kuolettaa välittömästi. Katoamisilmoitusnumeron voi tallentaa kännykkään.
Varo petosyrityksiä ja huijareita
 • Ole varuillasi, jos joku soittaa tai lähettää sähköpostia sinulle, esiintyy poliisina tai käyttämäsi pankin virkailijana
  • Pankki tai poliisi ei koskaan pyydä sinua luovuttamaan pankkitietojasi, tunnuslukujasi tai luottokorttitietojasi
 • Ole tarkkana rahankeräyksissä ja pyydä nähtäväksi rahankeruulupa
 • Tarkista ja varmista puhelimitse kaikkien vierailijoiden ja kaupustelijoiden henkilöllisyydet
 • Älä tee kauppoja kotiisi pyytämättä tulleiden myyjien tai remonttimiesten kanssa
 • Älä koskaan allekirjoita asiakirjoja, joita et ymmärrä, tai joita sinun ei anneta rauhassa lukea
 • Varo internetistä sähköpostiisi tulevia ilmoituksia arpajaisvoitoista, epämääräisistä perinnöistä, suuren tuoton takaavista sijoituksista tai viestejä joissa kerrotaan, että joltain taholta on saatu iso rahasumma, mitä varten pyydetään toimitusmaksua jne.
  • Näistä ei koskaan saa rahaa
  • Useimmiten viestit ovat englanninkielisiä tai huonolla suomen kielellä kirjoitettuja
 • Jos käytät internetiä, opettele turvallista netin käyttöä

Poliisi neuvoo YouTube-videolla: Näin tunnistat maksukortin kopiointilaitteen

Skimmauslaite voi kopioida maksukortin tiedot esimerkiksi huoltoaseman maksuautomaatilla. Skimmauslaitteita löytynyt tälläkin viikolla.

Maksukorttien rikollisessa kopioimistarkoituksessa käytetään niin sanottua skimmauslaitetta, jonka tarkoituksena on kopioida maksukortin tiedot esimerkiksi tankatessa autoa huoltamon kylmäasemalla.

Skimmauslaite kopioi maksukortin tiedot ja kuvaa näppäillyn tunnusluvun, kun polttoaine maksetaan automaatilla. Sen jälkeen rikolliset voivat tyhjentää korttiin liitetyn tilin.

Rikollisen automaattiin asentamaan skimmauslaitteen voi tunnistaa kiinnittämällä huomiota muutamaan seikkaan, poliisi neuvoo.

– Kortin syöttöautomaatin päällä on muovinen, kuitenkin usein aidolta näyttävä muovikotelo, sanoo ylikonstaapeli Nina Juurakko-Vesikko poliisin julkaisemalla videolla.

– Tunnusluvun näppäilykohdan yläpuolella, valoa antavassa laitteessa on pieni reikä, jonka takana on kamera, joka tallentaa näppäilemäsi tunnusluvun.

Mikäli epäilee skimmauslaitetta maksuautomaatissa, kannattaa heti ottaa yhteyttä poliisiin, Juurakko-Vesikko sanoo.

Mitä tehdä, jos epäilyttää? Viisi vinkkiä

1. Kokeile kädellä. Monia skimmauslaitteita on vaikea tunnistaa paljain silmin. Ne ovat kuitenkin usein heppoisesti kiinni, minkä vuoksi kädellä kokeileminen kannattaa. Kaksipuoleisella teipillä kiinni oleva kopiointilaite saattaa liikkua tai jopa irrota, kun sitä kokeilee. Älä kuitenkaan käytä ruuvimeisseliä tai muuta työkalua.

2. Katso, menikö kortti kunnolla lukijaan. Pankkiautomaatteja on eri mallisia, mutta Otto-automaatteja ylläpitävän Automatian mukaan sininen korttiaukko ei normaalisti ota koskaan korttia kokonaan sisäänsä. Jos näin käy, lukija on rikki tai sitä on manipuloitu.

3. Suojaa PIN-koodi. Pankkikorttien kopioijat pyrkivät kopioimaan korttisi magneettijuovan, mutta he tarvitsevat myös PIN-koodin. Jos rikolliset saavat sekä korttidatan että PIN-koodin, he pystyvät valmistamaan väärennettyjä kopioita kortistasi.

Tämän vuoksi tunnusluvun suojaaminen on asiakkaan paras ase korttirikollisia vastaan. Ainakin vielä: tutkijat ovat

jopa silloin, kun näppäily suojattaisiin. Tämäntyyppiseen toimintaan liittyviä rikoksia ei ole kuitenkaan tiettävästi todettu.

4. Käytä maarajausta. Koska väärennetyillä korteilla ei käytännössä pysty nostamaan rahaa EU:ssa, hyvä suojautumiskeino on myös maarajauksen eli geoblockingin ottaminen käyttöön. Siten voi estää rahan nostamisen kortin tiedoilla esimerkiksi Suomen ulkopuolella.

5. Ilmoita. Jos uskot havainneesi skimmauslaitteen korttiautomaatissa, kannattaa soittaa automaatissa näkyvään valvontanumeroon. Voit ottaa yhteyttä myös suoraan poliisiin.

Näin skimmauslaite toimii

Skimmauslaitteen osia maksuautomaatista irrotettuna irrotettuna.
Itä-Suomen poliisi

Kuvassa on tyypillinen skimmauslaite, jonka periaate on yksinkertainen. Kortinlukijan päälle asennettu ylimääräinen kortinlukija tallentaa kortin magneettijuovalla olevat tiedot. Näppäimistön yläpuolelle asennettu kamera kuvaa kortin PIN-koodin muistikortille. Tämä kyhäelmä paljastui Iisalmessa vuonna 2015.

Skimmauslaitteen osa.
Lounais-Suomen poliisi

Tämä laite oli testin ensimmäisessä kysymyksessä olleen automaatin kortinlukijan päällä. Rujo työnjälki paljastaa huijauksen jo monelle: huomaa epätasainen pinta ja epäselvästi laadittu valmistajan logo.

Skimmauslaite
Kyseisessä tapauksessa skimmauslaite on tunnistettavissa selkeänä noin 2 – 3 senttimetrin paksuisena poikkeuksellisena ulokkeena (sininen suulake). Poliisi

Tämä pieni kortinlukija oli asennettu testin kolmoskysymyksessä kuvatun pankkiautomaatin aidon kortinlukijan päälle. Tässäkin tapauksessa asiakkaan valppaus johti rikollisten asentaman kortinkopiointilaitteen paljastumiseen. Skimmauslaitteen vuoksi sirukortti upposi lukijaan selvästi syvemmälle kuin tavallisesti.

Automaatin korttiaukon eteen lisättävä kopiointilaite.
KRP

Tämä kopiointilaite oli asennettuna kortinsyöttöaukon päälle. Jos tietää miltä automaatin korttiaukon pitäisi näyttää, on tämä laite melko helposti havaittavissa. Toisaalta on hyvä muistaa, että myös automaattimallit muuttuvat – useimmat erikoiselta näyttävät kortinlukulaitteet eivät suinkaan ole rikollisten peukaloimia.

Pankkiautomaateissa ja bensiiniasemien korttiautomaateissa olevia skimmauslaitteita paljastuu nykyään varsin harvoin, kun automaattien turvallisuutta on parannettu. Esimerkiksi Helsingissä oli viime vuonna viisi korttikopiointijuttua. Neljässä tekijät jäivät kiinni. Yleensä tapaukset ovat ulkomaalaisten rikollisten tekosia.

Lähteet: Kuvien lähde: Poliisi.